Читај ми!

Табаковић : Србија достигла преткризни ниво економске активности пре других

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић је на отварању 28. Kопаоник бизнис форума рекла да је Србија достигла преткризни ниво економске активности пре многих светских економија – већ у првом тромесечју ове године, једно тромесечје раније него што смо очекивали.

Табаковићева у видео-обраћању учесницима форума рекла да је таквом расту, поред одличних кретања у грађевинарству, допринео и добар раст индустрије и робног извоза. "Све су то потврде да смо, са свим што смо радили и урадили, сачували основе за одржив раст и у наредном периоду", истакла је.

Резултати су у Србији врло брзо потврдили да су мере државе у борби против пандемије коронавирзуса биле и адекватне и правовремене.

"У многим областима економије Србија је већ током трећег тромесечја прошле године надмашила преткризни ниво - у индустрији и трговини на мало у августу, а код робног извоза у септембру. Индустрија се од маја опорављала брже него што смо очекивали, уз раст од 0,4 одсто у 2020", указала је Табаковићева.

У Србији је, како је рекла, сачувано и тржиште рада, с растом запослености и растом зарада, чиме је у марту ове године формална запосленост била већа за више од 72.000 људи.

"Да нисмо одмах донели бројне мере, а затим наставили да реагујемо додатним мерама, пад економске активности у 2020. години износио би најмање шест одсто, док би опоравак и повратак бруто домаћег производа на преткризни ниво трајао и неколико година. То би значило изгубљене милијарде евра, изгубљена радна места и нарушавање стабилности. Цена нереаговања би била превисока", истакла је Табаковићева.

Рекла је да ни пандемија није променила чињеницу да је стабилност кључан предуслов за одрживост раста и за све теме из агенде Kопаоник бизнис форума, од инфраструктуре и инвестиција до дигиталне економије и креативне индустрије.

Нагласила је да је Србија у ову кризу ушла много спремнија и отпорнија него што је то био случај 2008. године.

Мали: На седници Владе 3. јуна усвајање новог програма са ММФ

Министар финансија Синиша Мали најавио je да ће следеће недеље, тачније 3. јуна, на седници Владе Србије бити усвојен нови програм сарадње са Међународним монетарним фондом (ММФ).

На отварању Kопаоник бизнис форума Мали је подсетио да ће и овај аранжман, као и претходни, бити саветодавни и да неће подразумевати финансијску подршку.

"Ми ћемо наредне недеље на седници Владе Србије, 3. јуна, усвојити нови програм сарадње са ММФ. У протекла два месеца смо се потрудили да дефинишемо основне развојне и реформске циљеве који се односе на реформе јавних предузећа, пореске управе, зелену агенду и свега онога што треба да допринесе бољем функционисању наше економије и подизању животног стандард", навео је Мали.

Додао је да ће у јуну на састанку борда директора ММФ-а бити усвојен програм сарадње с њихове стране.

Мали каже да се сарадња са ММФ-ом наставља због кредабилитета и због тога што је Србији потребна саветодавна подршка ММФ-а.

"Не тражимо ни динар од њих, овде се ради о инструменту саветодавног карактера, желимо да идемо напред и да уз њихову подршку додатно наставимо и развијемо реформе које смо већ покренули", истакао је Мали.  

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару