Читај ми!

Михајловићева за Глас Америке: Бајатовић брука за све, не чува га Русија

Србија се неће склањати ни од једне гасне руте која треба да прође кроз њену територију, да то не буде само руски гас, каже за Глас Америке министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић. Министарка је демантовала да је "амерички човек", као и да Москва стоји иза директора "Србијагаса" Душана Бајатовића, за којег је оценила да је "брука за све".

Министарка Михајловић је у интервјуу за Глас Америке рекла да је Балкански ток завршен у конструктивном делу и очекује да ће 2021. бити потпуно оперативан.

Каже и да је прича да је она "амерички човек" смешна и да је она протеклих шест година  радила у инфраструктури, и са руским и са америчким компанијама, турским, азербејџанским и многим другим.

"Односи се исто и овде у енергетици. Мислим да се ту створила нека прича пре шест-седам година на коју ја нисам реаговала, јер сам мислила да је безвезна, а требало је да реагујем. Не постаје се тек тако руски или амерички човек. Радите за своју земљу, имате агенду која се зове политика Владе, реализујете то и то је најважније", рекла је Михајловићева. 

"Бајатовић брука за све"

Није тајна да критикује директора "Србијагаса" Душана Бајатовића иза кога, опет неки тврде, стоји Русија. 

"Никаква Русија не стоји иза директора 'Србијагаса'. И све те приче о великим заверама, како иза неког директора стоји ко зна ко, то није тачно. То је питање нашег унутрашњег уређења, хоћемо ли да имамо профитабилан 'Србијагас' или ћемо да пустимо да он ради овако како ради. Ја генерално мислим да је директор 'Србијагаса' брука за све, он је брука и за неку Русију ако то тако постављамо, али је брука и за наш финансијски сектор", тврди министарка.

Србија отворена за све, не само за руски гас

Србија тренутно увози гас само из Русије, али каже да се нећемо склонити ни од једне руте која треба да прође кроз земљу.

"Гас постаје гориво и политичко и економско 21. века. Србија је диверзификовала своје путеве, и то је важан и добар корак. Добављаче нисмо диверзификовали... Оно што је важно јесте та гасна стабилност, политичка стабилност. Мислим да је Србија и те како схватила да ћемо на све могуће начине покушати да будемо тај транзитни коридор, нећемо се склонити ни од једне руте која треба да прође кроз Србију, да то не буде само руски гас. И мислим да је сада свима јасно да нема повратка назад", рекла је Михајловићева.

Зашто је поскупела струја

Струја поскупљује од 1. фебруара и то је, према речима министарке, редовна годишња  корекција и везана је за нове инсталиране капацитете обновљивих извора енергије.

"Сада је на просечан рачун од 3.000 динара скочила за неких 150 динара. Ја нисам од оних министара који ће да говоре да Србија има најнижу цену струје. То јесте тачно, али оно што ја мислим да када говоримо о струји, много важнија ствар за сваког грађанина је квалитет те електричне енергије", објашњава министарка

Када је реч о мини-хидроелектранама које су изазвале много контроверзи, министарка каже да обновљиви извори енергије подразумевају подред мини-хидроелектрана и соларне и ветроелектране и електране на биогас.

"Дакле, нико не инсистира на мини-хидроелектранама. Оне су у многим земљама у Европи дале свој допринос, у неким земљама су 70 одсто у производњи електричне енергије. Зашто се код нас то реализовало тако да се ставља цев у реку, ја нисам за то. Ја сам за то да екологија и енергетика буду заједно и договоре се шта је интерес. Мини-хидроелектране неће спасити енергетику Србије и неће нам донети енергетску безбедност, мора се водити рачуна о околини", сматра Михаловићева. 

Каже и да је рок од 30 година потпуно реалан да можемо да направимо шта ће бити наши заменски капацитети за угаљ.

"Србија иде у три смера: окрећемо се изградњи средњих и великих хидроелектрана и један мали проценат из обновљивих извора енергије, са акцентом на соларне електране и електране на ветар. Не би требало да буде скупље. За нас је тренутно скупља термоенергија. И треба да знамо да ако до 2050. то не урадимо, Србија ће минимум милијарду евра давати само на таксу на угљен-диоксид. Значи, бацаћемо милијарду евра и то је један ауто-пут који ћемо бацати сваке године", објашњава министарка.

О пројекту Јадар 

Грађани који живе у околини Лознице страхују да би ископавање руде литијума могло да угрози животну средину, али министарка каже да ће све што од документације постоји и што је урађено бити дато на увид грађанима.

"Студија о заштити животне средине још није завршена, раде је између осталог и наши универзитети у Београду. Али, то како негде у некој држави изгледа и како ће у нашој држави да изгледа, зависи од тога како се постави држава према инвеститору. Ми нећемо урадити ништа што може да угрози животну средину и здравље људи. Ја нисам министарка која ће да се направи луда на оно што се зове здравље и животна средина", рекла је министарка Зорана Михајловић у интервјуу за Глас Америке.

петак, 18. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи