Читај ми!

Жупске винограде тукао град, напала пламењача – да ли је онлајн берза спас

У Александровачкој Жупи завршава се берба белих сорти грожђа. Док се аутохтона "тамјаника" увелико прерађује, "прокупац" и касне црвене сорте браће се за десетак дана. У односу на прошлу, ова година је намучила виноградаре. Род, уколико га има је доброг квалитета, али су приноси упола мањи.

Година искушења за виноградаре. Посебно у рејону Три Мораве. Средином маја тукао је град, а потом су лоза и грожђе страдали од пламењаче.

Драгомир Рајковић, виноградар-винар из Горњег Злегиња, каже да је киша била до половине августа, тако да је пламењача са лишћа сишла на грожђе и уништила род.

Према његовим речима, људи су и заборавили како се ради, а и доста кошта. 

Грожђе су сачували најискуснији – који од њега живе. Лепи дани крајем лета и блага јесен, помогли су да зрно добије на квалитету.

"Морало је баш да се води рачуна када да се прска. Ми смо седам пута тарупирали траву, шишали у винограду, што до сад није било", рекао је Саша Николић, виноградар-винар из Виткова.

Шта виноградаре успорава у послу 

Милан Спасић, виноградар-винар из Тржца каже да су буквално 24 сата на линији. "Сада морамо да пропратимо сваки детаљ у винограду у берби, у преради и у ферментацији", истиче он.

Виноградаре у послу успорава недостатак младе радне снаге. У винограду средње школе у Александровцу са тим немају проблема. Берба грожђа део је практичне наставе.

Дејан Михајловић, професор винарства средње школе "Свети Трифун" у Александровцу је рекао да су се ове године деца бавила и заштитом.

"Слушала су професоре и видела су колико је било теже ове године одржати здрав виноград. Извукли су суштину – да ниједна година не може бити иста, макар се радило и о истој сорти грожђа", рекао је перофесор Михајловић. 

Преполовљени приноси 

Приноси су преполовљени, као и потражња вина услед пандемије. На предлог стручњака, Влада је ограничила увоз грожђа из региона, пооштравајући фитосанитарну контролу.

"Морали смо да водимо рачуна о садржају охратоксина и о тешким металима и о низу других проблема који могу да се јаве уколико је грожђе лошег здравственог стања, што је допринело да наши произвођачи грожђа могу да пласирају своје грожђе и да понуда и тражња буду у неку руку, једнаке", каже Марко Малићанин, председник Савеза винара и виноградара Србије.

Пласман производа омогућен је путем бесплатне онлајн берзе. То ће кажу у Савезу, убрзати прераду и продају, што ће помоћи у превазилажењу проблема које је ова година донела.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи