Читај ми!

О минималцу преговарају послодавци и синдикати, одлуку на крају преломи Влада

Минималну зараду у Србији прима око 350.000 људи. Влада Србије понудила је за следећу годину повећање минималца од 4 до 6 одсто, а синдикати траже да се поштује договор од пре три године - да 2021. године минимална цена рада буде изједначена са минималном потрошачком корпом која сада износи 37 и по хиљада динара. Послодавци прихватају предлог Владе, због тога што у условима кризе изазване короном, не могу да рачунају на планирани раст прихода.

Синдикати кажу да са оваквим предлогом радници остају 6.000 до 7.000 динара испод минималне потрошачке корпе, што би водило настављању политике јефтине радне снаге.

Траже да се "минималац" повећа за 25 одсто и изједначи са минималном потрошачком корпом, наводећи да су послодавци у протеклих пет година - готово утростручили профит.

"Оно што је главни аргумент око повећања минималне зараде, ако погледамо задњих пет година, просечна плата у Србији је расла 22 одсто, за свих пет година. Минимална зарада је порасла за 42,5 одсто а профити су порасли за 285 одсто", тврди председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић.

Многи послодавци плаћају минималне зараде преко рачуна, а радницима дају на руке остатак плате, тако да радници имају мање пензије, а држава мање пореске приходе.

Послодавци не знају како ће се корона одразити на нашу привреду, али и на земље са којима имамо размену. Зато не могу да прихвате раст минималца већи од раста БДП-а и инфлације у наредној години.

"Међутим, уколико држава односно Министарство финансија сматра да треба повећати, колико треба повећати неким њиховим пројекцијама, ми ћемо то прихватити, али уз онај услов да држава учествује у том повећању неким олакшицама, које ће нам приватницима држава да из тог разлога да", саматра почасни председник Уније послодаваца Србије Бобан Атанацковић.

Корона је условила да више од милион запослених добија помоћ Владе за очување радних места. Због тога је тешко донети одговарајућу одлуку о повећању минималне зараде, кажу у Министарству рада.

"Морамо да будемо пажљиви с једне стране да не оптеретимо више послодавце, јер ћемо добити контра ефекат са отпуштањем радника, што није у интересу никоме. Није интерес послодаваца, а није ни радника", истиче министар Зоран Ђорђевић.

Синдикати и послодавци никада се нису договорили о минималној цени рада. Тако ће и овога пута највероватније одлуку донети Влада. Износ минималца за 2021. годину, најављено је, знаћемо за две недеље.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи