Наставак преговора о руском кредиту

Делегације Србије и Русије наставиле су у Москви преговоре о условима руског кредита Србији од милијарду долара.

Преговори о условима руског кредита Србији од милијарду долара, настављени су у Москви.

Вођа српске делегације и помоћник српског министра финансија Зоран Ћировић је на крају првог дана преговора рекао да се разговарало о условима кредита од 200 милиона долара за попуњавање буџетског дефицита Србије, али да договор није постигнут.

Предложено је да рок отплате кредита за подршку буџету Србије буде између 10 и 13 година, са једном до три године почека, а о камати није било речи.

Према наводима српских медија, Србија планира да 200 милиона долара уложи у београдски железнички чвор Прокоп, 100 милиона долара у електрификацију пруге Ниш-Димитровград, а 150 милиона долара у изградњу пруге Ваљево-Лозница.

За радове на обилазници око Београда на делу Орловача-Бубањ поток било би одвојено 170 милиона долара од руског кредита, док би у изградњу пута Београд-Чачак као деонице пута Јужни Јадран било одвојено 100 милиона долара.

Преосталих 80 милиона долара од укупно 800 милиона намењених инфраструктурним пројектима Србија би могла да искористи за аутопут Београд-Чачак или за аутопут Хоргош-Нови Сад.

У делегацији Владе Србије су, осим Ћировића, и представници министарстава за инфраструктуру, рударства и енергетике и економије.

У разговорима са руске стране учествују представници Министарства финансија Руске Федерације, а на челу те радне групе је директор Департмана за међународне финансијске односе, државни дуг и државну финансијску активу Константин Вишковски.

Ту су и представници министарстава спољних послова, економског развоја, саобраћаја и енергетике.

"Желимо да у преговорима дођемо заиста до најповољних услова које Србија може да има. Ако је потребно да те преговоре наставимо у Београду у најскорије време, на то смо спремни", рекао је Ћировић.

Према његовим речима могућа су два сценарија - да српска страна има потпуно чисту и јасну ситуацију и један дефинисани и уобличен предлог влади или ће 30. октобра заказати још једну рунда непосредно после ове прве, где ће се даље разрађивати поједини услови.

Руски кредит Србији договорили су председници Србије и Русије, Борис Тадић и Дмитриј Медведев, током посете руског председника Београду 20. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару