Eнергетскa ефикасност - обавеза и шанса

Побољшање енергетске ефикасности, повећање обима рециклаже, улагање у обновљиве изворе енергије и чисте технологије нису само обавезе већ и економске шансе за Србију, рекао министар Божидар Ђелић.

Потпредседник Владе Србије и министар науке Божидар Ђелић изјавио је да побољшање енергетске ефикасности, повећање обима рециклаже, улагање у обновљиве изворе енергије и чисте технологије нису само обавезе већ и економске шансе за Србију.

Ђелић је током предавања на тему "Јавни час о климатским променама" у оквиру Недеље УН рекао да томе може допринети "свако од нас" и подсетио да климатске промене постају све учесталије.

Министар науке је рекао да ће у наредном периоду у свету бити донет велики број одлука које ће се одразити и на Србију, која, како је навео, мора бити активан партнер у циљу договора око смањења угљен-диоксида.

"У овом моменту није могуће постићи консензус на нивоу планете око обавезујућих критеријума", рекао је Ђелић подсетивши да се на конференцији о климатским променама у Копенхагену крајем године очекује напредак у договорима.

Ђелић је подсетио да је Кјото протоколом предвиђено да развијене европске земље смање ниво угљен - диоксида за 20 одсто до 2020. године и да омогуће да 20 одсто енергије долази из обновљивих извора, а да се за 20 одсто повећа и енергетска ефикасност.

Србија погођена климатским променама

Министар науке је такође подсетио да се Јапан обавезао да постигне смањење емисије угљен-диоксида за 25 одсто, и додао да су развијене земље спремне да финансирају пројекте земаља у развоју које би допринеле глобалном смањењу емисије.

Потпредседник владе је навео да је и Србија погођена климатским променама и да би то у наредним годинама могло негативно да се одрази и на пољопривреду.

"Не можемо да игноришемо климатске промене. Улагање у нашу науку, Институте за семе како би се направиле сорте које ће бити отпорне на климатске промене није избор већ наша обавеза", додао је Ђелић.

Ђелић је рекао да су Стратегијом научног и технолошког развоја Србије пољопривреда и храна дефинисане као приоритети.

Стални координатор УН у Србији Вилијам Инфанте оценио је да климатске промене немају границе и подсетио да је унапређење енергетске ефикасности веома важно.

Инфанте је нагласио да би требало регулисати цене струје како грађани не би много трошили и како би размислили о побољшању изолације својих кућа.

Вилијам Инфанте је додао да би на конференцији у Копенхагену у децембру требало да буду дате нове препоруке у циљу смањења материја са ефектом стаклене баште.

Учесници скупа су подсетили да су климатске промене узроковале сагоревање фосилних горива, уништавање шума и многе друге еколошке проблеме.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару