Црна Гора значајан привредни партнер

У Подгорици потписани споразуми о економској сарадњи и узајамном подстицању и заштити инвестиција Србије и Црне Горе. Наша земља до сада инвестирала 200 милиона евра у Црну Гору.

Министри економије Србије и Црне Горе Млађан Динкић и Бранко Вујовић потписали су у Подгорици споразуме о економској сарадњи и узајамном подстицању и заштити инвестиција.

Динкић и Вујовић су оценили да ће споразуми омогућити "значајно повећање ионако високог нивоа робне размене" две земље и подстаћи инвеститоре на нова улагања.

Српски министар економије је рекао да је Црна Гора "један од најважнијих партнера Србије у будућности" и оценио важним споразум о заштити инвестиција.

"Србија је до сада инвестирала 200 милиона евра у Црну Гору", рекао је Динкић и додао да две земље "ни до сада нису имале проблема у економској сарадњи".

На новинарско питање да ли ће Србија учествовати на најављеном тендеру за приватизацију Луке Бар, потпредседник српске владе је рекао да се "разматра та могућност".

Црногорски министар економије прецизирао је да након потписивања економских споразума следи формирање координационих одбора који ће укључити привреднике две земље и "повећати сарадњу на значајно већи ниво".

Вујовић је навео да робна размена Црне Горе са Србијом вреди између 800 и 900 милиона евра годишње, а да су инвестиције вредне 40 до 50 милиона.

"Економска сарадња ће значити побољшање и укупне сарадње Црне Горе и Србије, за то постоје све претпоставке и на нама је да ту шансу искористимо", закључио је Вујовић.

Суфицит са земљама ЦЕФТА 700 милиона евра

Министар Динкић говорио је на министарској конференцији комитета ЦЕФТА у Подгорици о утицају светске економске кризе на спровођење споразума о слободној трговини земаља региона.

Сарадња са земљама у региону има изузетан политички и економски значај за Србију, нагласио је Динкић и навео да је наша земља у првих осам месеци ове године у трговини са чланицама ЦЕФТА извезла робе у вредности 1,2 милијарду евра, а увезла 500 милиона евра и тиме остварила суфицит од 700 милиона евра.

Министар је, како је наведено у саопштењу, рекао да се до краја године може очекивати да тај суфицит премаши износ милијарду евра.

"Наш интерес јесте да следеће године, када Србија преузима преседавање ЦЕФТА комитетом, наставимо разговоре о либерализацији услуга, о побољшању услова за инвестирање и за већу интеграцију компанија у оквиру региона како бисмо заједнички направили што бољи ефекат", изјавио је Динкић.

Србија је у 2009. години 36 одсто свог извоза пласирала на тржишта земаља ЦЕФТА споразума, а на тржиште Европске уније 54 одсто укупног извоза.

На трећем састанку Заједничког комитета ЦЕФТА министри економија Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине, Молдавије, Хрватске и Албаније сагласили су се да побољшање пословног амбијента у региону може да има само позитиван ефекат, као и да повећање трговине представља један од путева ка изласку из кризе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару