Неизвесна судбина "Шипада"

"Шипад комерц", чије је седиште било у Сарајеву, у Србији има око 18 хиљада квадрата пословног простора. Агенција за приватизацију не може да се изјасни о уделу правних следбеника у капиталу у Србији.

Скоро две деценије од распада бивше Југославије, земље наследнице још нису успеле да поделе заједничку имовину. Споразум о сукцесији важи већ пет година, али још има отворених питања.

Велики проблем је са имовином фирми у другим државама, која је у међувремену продата. Некада велико предузеће "Шипад комерц", чије је седиште било у Сарајеву, у Србији има 36 објеката, што је око 18 хиљада квадрата пословног простора.

У Србији постоје два Шипада, друштвено и приватно предузеће. Оба се боре за исту имовину, а у обе фирме већином су исти људи.

Прво је у Београду постојало само друштвено предузеће, а онда је око 200 његових радника основало ортачко друштво, удружило се са сарајевским Шипадом и тако су регистровали други - приватни Шипад.

У заједничку фирму, сарајевски партнер унео је имовину у нашој земљи јер се сматра њеним правним следбеником. Већ око тог права Сарајева споре се адвокати друштвеног и приватног предузећа Миленко Делић и Бранко Павловић .

Потпуно супротно тумачи се и шта је ту друштвена а шта приватна имовина. Једни се позивају на раније одлуке српске Агенције за приватизацију а други на Споразум о сукцесији који штити имовину друге државе која је настала пре распада Југославије.

Адвокат друштвеног предузећа "Шипад комерц - намештај промет" Миленко Делић, рекао је да је својина друштвена 100 посто према решењу Агенције за приватизацију.

Правни саветник ортачког друштва "Беошипад", Бранко Павловић, нагласио је да се све што се нашло после децембра деведесете године јесте друштвена својина.

"Уопште не дирамо оно што је државна својина, а агенција може да продаје колико хоће", нагласио је Павловић.

Запосленима у Шипаду није баш најјасније ко је у праву. Забринути чекају исход с једином жељом да не остану без посла и плате, макар она била и 19.000 динара колико сада у просеку зарађују.

Куда плови овај брод Бранку Павловићу је потпуно јасно. Подсећа да имају правоснажну судску пресуду у њихову корист.

Према тој одлуци Суда, друштвено предузеће ће бити избачено из просторија на Новом Београду. Адвокат Делић тражи одлагање и понављање судског процеса.

"Ако ми будемо избачени из простора, имовина ће бити продата, после тога успех у спору је го папир", рекао је Делић.

Агенција за приватизацију тренутно не може да се изјасни о томе који је удео правних следбеника у капиталу Шипада у Србији.

Подсећа да је нови рок за споразумни договор о подели имовине 31. март наредне године. Ако се тако утврди да постоји део друштвене имовине, она ће бити продата на јавној аукцији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару