Пољски рецепт за кризу

Пољска економија забележила је ове године раст од 1,5 одсто, упркос кризи. Иако је у земљи отворено 30.000 нових радних места, незапосленост, уз буџетски дефицит, највише мучи Пољску.

Док се, због кризе, многе државе и грађани боре да прођу са што мањим минусом у каси, Пољска је међу ретким земљама које ове године бележе раст економије.

Раст од један и по одсто Пољацима је донео веће плате, пензије и стандард. Ипак, као и нашу владу, и пољску мучи буџетски мањак.

Екипа РТС-а посетила је Пољску да истражи како им то успева у време највеће економске кризе. 

Породица Конопка узгаја пшеницу и уљану репицу на 60 хектара недалеко о Варшаве.

Планирају да изграде хостел и купе нове машине, јер ће њихова ћерка, када заврши пољопривредни факултет, преузети бригу о фарми.

"Криза нас није погодила и ја се не бојим. Величина фарме је довољна да зарадимо и да уложимо у нову опрему и нову сетву. Боље живимо него прошле године, за све имамо и не разбацујемо се", рекла је Божена Конопка.

То је прича већине Пољака, чија земља одолева ударима кризе.

Пољаци просечну плату од 900 евра не штеде, већ троше и тако одржавају своју привреду, која услужује 38 милиона становника.

Њихов развој не зависи од извоза, а сем милијарди из европских фондова у Пољску је уложено рекордних 50 милијарди евра страних инвестиција.

"Парадоксално, Пољска је победник кризе. Постали смо привлачнији и атрактивнији јер немамо рецесију", каже директор Агенције за страна улагања Пољске Славомир Мајман.

Мајман је истакао да је ове године уложено је седам милијарди евра страних инвестиција, отворено је 30.000 нових радних места, две хиљаде више него 2008. године. Стабилни смо јер се ни привреда ни грађани нису задужили, имамо здрав разум и то је наш адут.

Раст незапослености, највише у грађевини, мучи Пољску. Повећава се јер су се у земљу вратиле хиљаде Пољака због кризе у Великој Британији.

Антикризне мере, које су донете, предвиђају да се радници не отпуштају, већ да, уколико нема посла, приме пуну плату и то одраде када криза прође.

Председник синдиката "Солидарност" Јануш Шнајдек каже да је Пољска једина у Европи која није потрошила ни злоте на спас радника и привреде.

"Усвојене антикризне мере финансирају се из фонда који пуне саме компаније. Ми тражимо гаранцију да ће и држава финансијски да помогне тај фонд", истакао је Шнајдек.

Цене у Пољској порасле су три одсто, што је три пута мање него у Србији. Заједнички нам је пад валуте, мада су Пољаци и ту у предности, јер се углавном задужују у злотама по дупло нижим каматама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару