Мркоњић: Лука Бар - интерес Србије

Српска предузећа требало би да учествују на тендеру за приватизацију дела барске луке, због изласка наше привреде на Јадранско море, каже министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић. Министар најавио почетак јефтине станоградње до краја године.

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић је у интервјуу Танјугу рекао да је учешће на тендеру за приватизацију дела луке Бар у интересу Србије, због изласка привреде на Јадранско море.

Министар је подсетио да је пре неколико дана расписан тендер за продају 54,05 одсто акција барске компаније "Контејнерски терминал и генерални терети" и доделу концесије на 30 година, са обавезом улагања.

Руски привредници су већ показали интерес за улагање у неколико српских лука, навео је Мркоњић и додао да су, у том смислу, путни и пружни коридор од Београда до Бара и барска лука, "неодвојив пакет".

"Руси у овом мементу неће да се појављују на тендеру за куповину дела барске луке, али се слажу са нама и заинтересовани су за пругу Београд-Бар и изградњу ауто пута", рекао је министар.

Мркоњић је додао да је потребно да се доста новца уложи у барску луку како би била способна да прима и веће бродове.

Србија има сагласност Румуније, Италије, Црне Горе, Мађарске, Републике Српске и целе БиХ, о заједничком тендерском наступу, јер су Лука Бар и пруга Београд-Бар пројектовани заједно за потребе целе југоисточне Европе, објаснио је министар.

Расписани су и тендери за продају целокупног власништва компанија "Поморски послови" и "Обезбеђење и противпожарна заштита", који припадају Луци Бар, уз доделу концесија на 30 година.

Ускоро пројекат јефтине станоградње

Министар Мркоњић је, говорећи о пројекту масоване изградња јефтиних станова, рекао да се "ту мало касни" и да радна група која је формирана у Министарству за екологију и просторно планирање припрема пројекат решавања тог проблема.

"Тај пројекат се припрема и верујем да ће ускоро бити предложен Влади Србије и наравно усвојен и представљен јавности. До краја године очекујем да ћемо ући у тај пројекат", проценио је Мркоњић.

Министар је рекао да је "суштина пројекта да се крене у јефтину станоградњу" и да ће вредност квадратног метра бити између 400 и 500 евра, а да ће грађани бити ослобођени неких дажбина.

"Ово што се сада дешава са стамбеним кредитима није решавање проблема наших грађевинских предузећа и наших људи који немају станове. То је практично само санирање инвеститора, који су подигли цене станова чим смо се договорили да у тај посао уђемо", рекао је Мркоњић.

Министар је најавио да ће локације за изградњу јефтиних станова бити познате када цео концепт буде готов и да ће се они градити у три, четири највећа града у Србији - Новом Саду, Београду и Нишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару