Предуговор за мост Земун-Борча

Влада Србије и град Београд са кинеском компанијом "Чајна Роуд енд бриџ корпорејшн" потписали предуговор о градњи моста Земун - Борча. Вредност инвестиције је 170 милиона евра, а грађење моста почиње средином наредне године.

Министарка за национални инвестициони план Верица Калановић и градоначелник Београда Драган Ђилас потписали су предуговор о изградњи моста Земун-Борча са кинеском компанијом "Чајна Роуд енд бриџ корпорејшн".

Почетак изградње моста планиран је за средину наредне године, а вредност целе инвестиције је 170 милиона евра, речено је на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Приликом потписивања  истакнуто је да је реч о једном од највећих инфраструктурних пројеката до сада који се ради са Народном Републиком Кином и који је веома значајан и за регион.

Изградњом моста ће се знатно растеретити саобраћај у Београду, а транзит робе ће бити измештен из града.

Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, који је присуствовао потписивању предуговора, оценио је да ће се мост градити по повољним условима из кинеског кредита, вредног 200 милиона евра.

Прецизирао је да ће од 170 милиона евра, колико ће коштати изградња моста, 144,5 милиона евра бити обезбеђено из кинеског кредита, а 25,5 милиона евра обезбедиће Република Србија.

Укупно задужење Србије код кинеске "Ексим" банке износиће 145 милиона евра, са грејс периодом до три године, са фиксном каматном стопом од три одсто годишње и роком отплате од 15 година.

Динкић је истакао да се кинеска компанија обавезала да ангажује домаће подизвођаче, као и да користи домаћи грађевински материјал до 45 одсто од укупне вредносту пројекта. Рекао је да ће уговор о изградњи бити потписан до краја године, а да се сама изградња очекује у наредне три године.

Кинески амбасадор у Србији Веи Ђингхуа рекао је да је потписивање предуговора значајан потез конкретизације стратешког партнерства Кине и Србије успостављеног за време посете српског председника Бориса Тадића Кини у августу ове године.

Министар за Национални инвестициони план Верица Калановић истакла је да је овај мост неопходан за Београд и да ће њиме двомилионски град бити повезан са јужним Банатом, а онда и са Румунијом и коридором 4.

Градоначелник Београда Драган Ђилас оценио да ће изградњом моста коначно бити остварена прича о трећем Београду, о којем је тако много причано током изборне кампање.

Подсетио је да је, захваљујући разумевању Динкића и републичких власти, сачувано земљиште ПКБ, па град и Република сада неће морати да издвајају милионска средства за експропријацију земљишта.

Три моста до 2013. године

Изградња моста Земун-Борча, дугог 1.499 метара и високог 22,8 метара, са 21 километром приступних саобраћајница, почеће у октобру или новембру наредне године, до када ће уговор морати да буде ратификован у Скупштини Србије.

Предуговор о изградњи моста Земун-Борча потписан је на основу Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре између Владе Србије и Народне Републике Кине, потписаног 20. августа ове године у Пекингу, приликом посете председника Србије Бориса Тадића Кини.

Тако ће Београд до 2013. године добити три нова моста, јер ће, уз овај дунавски, бити изграђена и два моста на Сави - преко Аде Циганлије и Обреновачки мост.

Мост Земун-Борча омогућиће да се теретни саобраћај измести из центра Београда, као и развој града на другој обали реке, а према речима градоначелника Ђиласа, постоји тачна динамика свих предложених радова и преговора са кинеском страном, која треба да гради тај мост.

Међудржавни споразум о сарадњи Србије и Кине у области инфраструктуре потписан је приликом посете председника Србије Бориса Тадића тој земљи у овгусту ове године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару