Први уговори за субвенционисане кредите

Министар економије Млађан Динкић уручио прве уговоре корисницима субвенционисаних стамбених кредита за новоградњу. До сада је поднето 600 захтева за бескаматне кредите, а идеја је да се додели 3.000 кредита, рекао Динкић.

Потпредседник Владе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић уручио је у Министарству економије прве уговоре корисницима субвенционисаних стамбених кредита за новоградњу.

Министар економије Млађан Динкић изјавио је да је идеја тог министарства да буде "3.000 повољних бескаматних кредита".

"Након тога наставићемо са субвенционисањем стамбених кредита, али они неће више бити бескаматни, већ ће камате бити на нивоу банкарских кредита", рекао је Динкић.

"У разговорима са грађевинском индустријом дошли смо да закључка да 3.000 кредита јесте иницијална каписла која треба да врати у живот и покрене нову градњу", оценио је министар.

Динкић је додао да је до сада поднето око 600 захтева.

Осим првих корисника кредита, уручењу су присуствовати представници Националне корпорације за осигурање стамбених кредита и представници банака које су одобриле прве субвенционисане стамбене кредите грађанима.

Три недеље је било потребно да се оконча сва процедура у банкама и Националној корпорацији, чији представници су изјавили да ће се потрудити да и убудуће у том року грађанима буду одобрени кредити.

Програм субвенционисаних стамбених кредита почео је 1. октобра ове године, а његов циљ је да се, поред помоћи грађанима да реше своје стамбено питање, стимулише тражња за становима у новоградњи, односно домаће грађевинарство.

Како је Министарство економије раније саопштило, бескаматни период за месечну рату кредита биће до 31. октобра 2012. године, јер ће за тај период Министарство економије плаћати камату уместо грађана.

За грађане који већ у октобру купе стан, бескаматни период отплате кредита биће три године, а што клијенти касније купе стан, бескаматни период отплате биће краћи.

Од новембра 2012. године, корисник кредита наставиће да плаћа кредит пословној банци са обрачунатом тржишном каматном стопом.

Учешће грађана износиће пет одсто, држава ће обезбедити додатних 20 одсто, учешћа са каматом од 0,1 одсто (грађани отплаћују последњих пет година отплате кредит), док ће банке обезбедити преосталих 75 одсто кредита.

Зајмови ће бити одобравани само за нове станове, или станове у изградњи на максимално 30 година, а највиши износ кредита је 100.000 евра.

Могућност да конкуришу за ове, до сада најатрактивније стамбене кредите, имаће грађани Србије до 45 година старости.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару