Дефицит главна тема преговора с ММФ-ом

Нова рунда преговора о наставку реализације кредитног аранжмана са ММФ-ом вредног 2,9 милијарди евра почиње сутра. Окосница преговора биће конципирање буџета за наредну годину са дефицитом од четири одсто. Већина министара прогнозира успешне преговоре.

Министарство финансија припремило је нацрт буџета Србије за 2010. годину и једна од главних тема у преговорима са Мисијом ММФ-а биће постизање договора да у 2010. години дефицит буџета буде снижен са 4,5 на четири одсто бруто домаћег производа, изјавио је економиста Јуриј Бајец.

Бајец је, поводом предстојећих разговора с ММФ-ом, који ће почети у Београду у четвртак, 22. октобра, рекао да је смањење дефицита буџета важно због чињенице да ми и ове године имамо значајан фискални дефицит, који ће бити бар 4,5 осто БДП-а.

"Цео тај посао још траје, Министарство је направило свој нацрт, како оно види да може буџет за идућу годину да на неки начин задовољи не само критеријуме ММФ, него и сопствену жељу да смањи јавне расходе и да на тај начин допринесемо растерећењу привреде и грађана", објаснио је члан Економског савета премијера Србије.

Бајец је указао да је веома битно што је Министарство финансија показало где су сви могући извори прихода, где су расходи, где се мора приштедети и где се мора наћи тај однос у коме, у идућој години, укупни јавни расходи не могу да буду већи од четири одсто БДП.

"То би био почетак тренда смањивања и тог фискалног дефицита, који представља веома значајан извор задуживања државе, да би могла да враћа све те кредите", објаснио је Бајец.

Технички преговори Мисије ММФ-а са представницима Народне банке Србије и Министарства финансија почеће у четвртак, 22. октобра, а преговори са представницима Владе Србије 26. октобра, речено је агенцији Танјуг у Канцеларији ММФ-а у Београду.

Главна стратегија за смањење буџетских трошкова

Председник Владе Мирко Цветковић, као и већина осталих министара из економског дела Владе уверени су да ће се преговори са ММФ-ом завршити успешно.

Окосница преговора биће конципирање државног буџета за 2010. годину, чију је израду Министарство финансија већ привело крају, као и презентирање мера предузетих у правцу рационализације државне управе, коју је Влада, приликом последње посете ММФ у августу, представила као своју главну стратегију за смањење буџетских трошкова.

"Пројекат постизања ефикасности јавног сектора је део шире приче. Није непосредно везан за ММФ, али ће добро доћи да се види с којом озбиљношћу морамао да уђемо у решавање проблема пред нама", рекао је Цветковић.

Влада је од ММФ-а већ добила сугестије и предлоге, који се односе на законе које је предложила у својој Стратегији, што заправо указује да ММФ прихвата владин принцип у решавању буџетског мањка.

Премијер је и у неколико наврата потенцирао да Влада неће предлагати повећање пореза на додату вредност.

Мисија ММФ-а последњи пут у Србији је боравила од 24. августа до 1. септембра, када су представници те међународне финансијске организације истакли да Влада Србије мора да започне реформе пензионог, здравственог и образовног система и да смањи јавну потрошњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару