Четири чиновника на хиљаду становника

Смањење броја запослених у локалној администрацији следеће недеље пред Владом. Предлог закона предвиђа највише четири чиновника на хиљаду становника. Из локалне администрације требало би да оде 5.648 запослених из 110 општина, сазнаје РТС.

Предлог закона о утврђивању максималног броја запослених у локалној администрацији наћи ће се следеће недеље пред Владом Србије, сазнаје РТС.

Према предлогу, у који РТС има увид, све општине и градови мораће да заврше нову систематизацију до краја године.

Применом стандарда, по коме је за хиљаду становника довољно да раде четири чиновника, из локалне администрације требало би да оде 5.648 запослених из 110 општина. Локална власт може да задржи прекобројне, али их у том случају, сама плаћа.

У осам општина и градова, из локалне администрације требало би да оде сваки трећи чиновник.

У 45 општина треба отпустити између 20 и 30 одсто запослених. У тој групи предњачи Лесковац, који запошљава више од 1.000 службеника, а чак половину свог буџета троши на њихове плате.

Иако у локалној администрацији у Србији има више од 100 хиљада чиновника, нова систематизација, која подразумева смањење за 15 одсто запослених, односи се на око 38 хиљада оних чије се плате финансирају из локалног буџета.

Они који мање од петине свог буџета покривају новцем из Републике, имаће олакшице. Тако, на пример, Зрењанин неће морати да отпусти 218 прекобројних, већ само половину. Ту олакшицу имаће и мале општине, до 15 хиљада становника, јер се процењује да би смањење броја запослених угрозило њихову ефикасност.

У 35 општина, нема вишка запослених. Предлог закона прецизира да, ако у њима тренутно ради мање запослених него што нови стандард предвиђа, те општине до краја 2010. године не могу да запосле нове службенике. После тога, свако запошљавање у локалној администрацији мора да одобри Влада.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару