Чекајући цену легализације

Грађани који су градили после 2003. године и добили шансу да легализују своје објекте, још не знају колико би их то коштало. Ресорно министарство ће Правилник о легализацији проследити општинама до краја месеца.

Иако је прошло месец дана од усвајања новог Закона о планирању и изградњи, грађани који су градили после 2003. године и добили шансу да легализују своје објекте, још не знају колико би их коштало ако одлуче то да ураде. Општине су, у међувремену, већ почеле да примају захтеве за легализацију.

Рок за предају захтева за легализацију истиче за пет месеци, па је препорука да грађани то ураде што пре.

Своју шансу да легализује кућу, коју је купио пре три године, видео је и Београђанин Братислав Ђорђевић.

"По новом закону, предао сам 22. септембра захтев па ме интересује колико кошта легализација и када се може завршити", рекао је Ђорђевић.

У Министарству животне средине и просторног планирања најављују да ће Правилник о легализацији усвојити и проследити општинама до краја месеца.

Живорад Крстић из Малог Мокрог Луга каже да кад је чекао 20 година на легализацију, па може још неку недељу. Он је још 2002. године предао документацију и платио све таксе. Међутим, из општине Звездара није стигао позив, нити је добио потврду да је кућа легализована.

Примера ради, према тренутној тарифи у Београду, за легализацију квадрата куће у екстра зони треба издвојити око 16.500 динара, а у петој зони 5.000 динара.

У престоници је око 150 хиљада нелегално изграђених објеката, а до сада је легализовано свега десет одсто.

"Ми бисмо те случајеве од 2003. године решили до данас да су ти људи доставили потребну документацију. И поред великог броја предмета ми смо били спремни да завршимо легализацију", изјавио је Александар Планинсек из општине Звездара.

Новина је што ће, уз раније тражена документа, власници нелегалних објеката морати да донесу и фотографију куће. Ради ефикасније легализације, ресорно министарство одлучило је да уместо општина донесе правилник о томе и утврди минималне и максималне цене по квадратном метру.

"Људима који су градили за сопствене потребе, зато што једноставно нису могли да остваре могућност да граде на легалан начин, излазиће се у сусрет и биће умањен проценат стопостотне накнаде за уређивање градског грађевинског земљишта", рекао је Небојша Јањић, државни секретар у Министарству за заштиту животне средине и просторног планирања.

Јањић каже да ће инвеститорима који су избегавали законе и гледали да уз мање трошкове изграде станове уз купопродају, накнада за градско земљиште биће стопостотна, ако не и више од тога.

Нови закон предвиђа да легализација буде завршена до 2012. године. У Србији је нелегално изграђено око милион објеката, а право да буду легализовани имају само они завршени до 11. септембра ове године. Наравно, под условом да се не налазе на местима где је планирана изградња инфраструктурних објеката.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару