Иструли ми јабука у фиоци

Овогодишњи род јабука је за скоро 50.000 тона већи од прошлогодишњег, међутим купаца нема.

Пољопривредници очекују да ће убрати и сакупити скоро 286 хиљада тона јабуке. што је рекордна количина у односу на прошле сезоне. Најквалитетнијих биће тек стотинак хиљада тона. Међутим, купаца нема у Војводини, у околини Тополе, а ни у смедеревском крају.

"Немамо хладњачу, немамо где да ставимо робу, стоји ту, кисне, нема купаца да продамо ни пошто-зашто. Ако не наиђу ми ћемо да је бацимо", каже Живомир Лазић из села Удовице код Смедерева.

"Људи су узимали кредите, сада немају рату да плате, а ово трули", истиче пољопривредни произвођач Живорад Илић.

Воћари који имају хладњачу чуваће јабуку док не добију бар донекле цену која им одговара. То ће урадити и у ПИК-у Јужни Банат у Белој Цркви која је и највећи произвођач јабуке у земљи.

Проблем је што је јабука добро родила у окружењу и у Европи. Има је много више него лане. Зато је тешко продати јабуку на иностраном тржишту. Склопљени су и први дугорочни уговори о извозу јабуке на тржиште Русије.

"Један од највећих трговинских ланаца у Русији Магнит био је на преговорима са нашим компанијама, и потписана су три уговора. Ради се о испоруци од 600 до 1.000 тона јабуке месечно. Уговори су дугорочни, очекује се да ће и цена бити одговарајућа", каже Михаило Весовић потпредседник ПКС.

За овако велики род очигледно није спремна прерађивачка индустрија. Индустријску јабуку мало ко ових дана купује и по цени од један до три динара за килограм.

"Очекујемо да ће се јабука прве и друге класе за Конзум продати, али ће то потрајати скоро до јуна идуће године", каже Евица Михаљевић из "Српских плодова".

Прошле године извезли смо 35 хиљада тона јабуке у вредности 15 милиона долара.

Овогодишњи извоз требало би да буде већи бар за 20 процената, тврде они који добро познају ћуди иностраног тржишта. И зарада би у том случају била већа бар за пет милиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару