ЕПС спреман за зиму

Електропривреда Србије спремна за предстојећу зиму и за случај повећане потрошње електричне енергије. Производни системи су добро припремљени и обезбеђене су залихе угља на депонијама термоелектрана које покривају половину потреба земље за струјом.

За само три дана захлађења, потрошња струје у Србији порасла је на 120 милиона киловат сати, односно за 30 одсто.

Генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић је рекао да је ЕПС спреман за предстојећу зиму и за случај повећане потрошње електричне енергије.

"Већ сада је велики притисак на ЕПС, јер се електрична енергија доминантно користи за грејање станова", рекао је Марковић.

Производни системи су, истичу у ЕПС-у добро припремљени, обезбеђене су залихе угља на депонијама термоелектрана које покривају половину потреба земље за струјом.

Пуне су и акумулације у хидроелектранама, али се чувају за нахладније дане. У ЕПС-у брину због тренутне ситуације јер је октобар један од најсушнијих до сада.

Према Марковићевим речима, тренутна хидролошка ситуација на рекама је испод просека за ово доба године, а прозводња из хидросектора је значајно нижа од техничких могућности система, док је попуњеност депонија угљем изнад просека.

У случају да дође до нове "гасне кризе", Марковић је рекао да је ЕПС спреман за такву ситуацију и да је најважније да топлане обезбеде алтернативне енергенте, али је и нагласио да је добро што су обезбеђене одређене количине гаса у Банатском двору.

Током лета струје је било и за извоз, сада се расписује тендер за увоз 200 мегавата електричне енергије током зимског периода. Међутим, у ЕПС-у кажу да их највише оптерећује нереално ниска цена струје.

"Она је главни генератор високе потрошње и нерационалног трошења овог драгоценог ресурса. Надам се да ће се и цена електричне енергије повећати већ почетком идуће године", рекао је Марковић.

Први мегавати соларне енергије 2010. године

Јавно предузеће Електропривреда Србије и шпанска фирма за производњу соларних панела "Ватпик" потписали су у Београду Протокол о сарадњи.

Протокол су потписали генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић и извршни директор шпанског Ватпика Стефан Ресл.

Генерални директор ЕПС-а рекао је да Протокол о сарадњи подразумева израду студије за примену соларне технологије, примену европске праксе у тој области као и студије о локацијама за постављање соларних колектора.

Према његовим речима, у другој половини 2010. године могао би да почне процес постављања колектора као и обезбеђивање "првих пет мегавата соларне енергије".

"Електродистрибуција у Краљеву је наша највећа електродистрибуција на територији и локација на којој је могуће применити ту технологију", нагласио је Марковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару