Подршка Србији од 120 милиона евра

Влада Немачке обезбедила још 120 милиона евра за подршку Србији, која ће бити намењена побољшању јавне инфраструктуре, подстицању запошљавања и унапређењу капацитета државне администрације.

Министарка финансија Диана Драгутиновић и шеф Одсека за југоисточну Европу у немачком Министарству за привредну сарадњу и развој Лео Кројц потписали су протокол о сарадњи, којим је Немачка Србији обезбедила 120 милиона евра помоћи за 2009. годину.

Ова подршка је резултат немачко-српских преговора који су окончани у Београду.

Потписивању "Записника о преговорима влада Немачке и Србије у области развојне сарадње за 2009. годину" присуствовали су амбасадор Немачке у Београду Волфрам Мас и помоћница министра финансија Србије Гордана Лазаревић.

"Ово је диван начин да прославимо већ девет година успешне сарадње, посебно у тренуку када се и Србија и Немачка суочавају са последицама економске кризе и када сви у свету осећају недостатак капитала. Упркос томе, Немачка наставља да подржава развој Србије", истакла је Драгутиновићева на заједничкој конференцији за штампу.

Министарка је прецизирала да је Немачка за 2009. годину Србији обезбедила укупно 155 милиона евра помоћи. Од тога је 121 милион обезбедила немачка влада, а нешто више од 33 милиона евра Немачка банка за обнову и развој у виду повољних кредита.

Помоћ је намењена подстицању ентергетске ефикасности, запошљавању и унпређењу капацитета државне администрације и грађанског друштва, додала је Драгутиновићева.

Амбасадор Мас је истакао да је Немачка поуздан пријатељ Србије на путу ка ЕУ и да се то пријатељство не истрпљује на речима, већ знатном финансијском и кадровском помоћи.

Солидарност на делу 

Са 870 милиона евра укупне помоћи од 2000. године, Немачка је највећи билатерални донатор Србије поред САД-а, напоменуо је Мас.

Према његовим речима, циљ подршке од 120 милиона евра је да се пружи директна помоћ грађанима и тиме покаже солидарност немачких грађана, као и да се грађанима Србије кроз различите пројекте прибилижи регулатива Европске уније, чије је усвајање на добробит свих њих.

Кројц је истакао да се поменутим средствима и пројектима сарадње жели подстаћи економски и друштвени развој Србије, али да је, поред спремности на помоћ, потребна и спремност да се сарадња спроведе у дело.

"У Србији се то чини на веома ефикасан начин, а за то велику заслугу имају министарка Драгутиновић и њени сарадници", оценио је Кројц.

Велики део немачких средстава за ову годину намењен је директно општинама мале и средње величине, посебно пројектима побољшања водоснабдевања и система канализације, рехабилитације система даљинског грејања, подршци пројектима за развој приватног сектора, истакнуто је на конференцији за штампу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару