Светло на крају тунела

У Србији приметни знаци економског опоравка на шта упућују приливи у буџет током октобра, рекао премијер Мирко Цветковић. Министар економије Млађан Динкић најавио наставак стимулативних мера за привреду.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић оценио је да се Србија налази на крају економске кризе и да се виде први знаци опоравка.

Цветковић је на пословном округлом столу са представницима Владе Србије, који је организовао лист "Економист", рекао да је закључак о крају кризе донео на основу сопствене методологије и свакодневних извештаја о приливима и стању у буџету Србије.

У претходних неколико дана приливи у буџет премашују оне из истог периода прошле године, нагласио је Цветковић.

"Осмех је почео да ми се враћа на лице, а нарочито у току овог календарског месеца. Приливи су у континуитету премашивали приливе од прошле године", рекао је Цветковић.

Оценио је да опоравак неће трајати кратко и да неће бити интензиван, али је истакао да се у наредној години предвиђа раст од 1,5 одсто бруто друштвеног прозвода.

Премијер је рекао да је, за разлику од стручњака, уверен да ће овогодишњи пад БДП-а бити испод четири одсто, као и да свој оптимизам заснива на чињеници да је пољопривреда остварила раст од два до три одсто.

Цветковић је истакао да Србија и даље има два основна проблема с којима се суочава, а то су превелика јавна потрошња и њена неповољна структура, пре свега због малих капиталних инвестиција. Влада Србије ради на решавању та два кључна проблема.

Премијер је подсетио да је пред Владом Србије и велики задатак реструктурисања јавних предузећа - "Телеком Србија", "ЈАТ", "Железнице Србије" - и истакао да ће то реструктурисање бити специфично за свако предузеће посебно.

Премијер Цветковић је нагласио да су, средњорочно, Србији потребне стопе раста између пет и шест одсто годишње да би могла да рачуна на побољшање животног стандарда својих грађана.

И док се премијер осмехује због раста прилива, министарка финансија Диана Драгутиновић брине о смањењу расхода. Каже да ће се уштедети 60 милијарди динара замрзавањем пензија и плата у јавном сектору и смањењем запослених у администрацији.

Без повећања ПДВ-а

И министар економије Млађан Динкић изјавио је да су се економске прилике у Србији стабилизовале, да је пад проузводње је заустављен, финансијски сектор стабилан и да се може очекивати благи економски опоравак.

Динкић је рекао да ће држава остати власник "Петрохемије" и РТБ-а "Бор" и нагласио да је у плану да држава у борски комбинат инвестира 160 милиона евра. Од тог износа 135 милиона евра биће намењено изградњи нове топионице и фабрике сумпорне киселине, које би требало да буду изграђене за две до три године.

Динкић је најавио и наставак стимулативних мера за привреду које су донеле резултате у овој години.

Министар економије је нагласио да ће Влада Србије наредне године наставити рад на побољшању приврденог амбијента и најавио да неће доћи до повећања ПДВ-а, пореза на добит и пореза на плате.

Динкић је оценио да ће Србија ову годину завршити са стабилним динаром, повећаном штедњом  и ублаженим растом незалослености.

У претходна четири месеца забележена је стабилност цена, рекао је министар трговине и услуга Слободан Милосављевић и најавио да ће Закон о заштити конкуренције почети да се примењује од почетка новембра.

Милосављевић је рекао да ће инфлација у Србији до краја године износити од девет до 10 одсто што је за око два процента више од пројектоване.

Цене трошкова живота и животни стандард грађана много су бољи у последњих пар месеци него на почетку ове године, оценио је министар трговине.

Почињу преговори о ЈАТ-у  

Учествујући на пословном округлом столу, министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић је рекао да данас почињу преговори о проналажењу стратешког партнера за ЈАТ или проналажењу неког другог решења за српску националну авиокомпанију.

Преговоре ће водити државна комисија коју ће одредити председник Владе Србије, рекао је Мркоњић и додао да је то "суштина" плана за ЈАТ.

Средства за социјални програм су обезбеђена, отпуштања неће бити, биће одлазака у пензију, а са радницима ће бити постигнут договор о свим питањима, рекао је Мркоњић.

Према његовим речима, став Владе Србије је да ЈАТ треба да настави да ради "или овако или онако".

У оквиру Владе Србије постигнут је договор да "ЈАТ стане на ноге" и да се до краја године елиминишу финансијски проблеми које ЈАТ сада има и који износе око 20 милиона евра.  Решавање тих "проблема" могло би да укључи и продају дела некретнина ЈАТ-а.

"Уколико би ЈАТ узео 40 милиона евра кредита, а Влада дала гаранцију, та авиокомпанија би ову годину завршила "успешно", закључио је Мркоњић.

Директор "Јат ервејза" Срђан Радосављевић изјавио је да ће већ ове јесени део имовине бити понуђен на продају, и да ће из националног авиопревозника отићи око 200 радника који су вишак.

За разлику од оптимитичних најава из Владе о изласку из кризе, пословни свет је мало суздржанији. Банкари кажу да је пет пута порастао број оних који имају проблем са отплатом кредита. Сваки 10. клијнет касни више од 90 дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару