Довољно гаса и у случају кризе

Обезбедићемо довољне количине гаса за предстојећу грејну сезону, а у случају гасне кризе, потрошачи у Србији биће 60 дана снабевани гасом из складишта, рекао директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је да је то предузеће обезбедило довољне количине гаса за предстојећу грејну сезону и да ће "у случају да дође до гасне кризе, потрошачи у Србији бити 60 дана снабевани гасом из складишта гаса".

"Из Банатског Двора биће обезбеђено 300 милиона метара кубних гаса, а из складишта у Мађарској још 200 милиона метара кубних, што ће омогућити испоруку од минимално 8 милиона кубика гаса дневно за домаћинства, даљинске системе грејања и за најважније индустријске потрошаче", рекао је Бајатовић.

Директор "Србијагаса" је додао да ће данас бити парафиран уговор о складиштењу 200 милиона кубика гаса у Мађарској, а да ће тај уговор чија је вредност 72 милона евра, бити потписан до краја недеље.

"Приликом посете председника Србије Бориса Тадића Мађарској добили смо гаранције Мађарске да неће бити никаквих проблема за испоруку резервних количина гаса нашој земљи", додао је директор "Србијагаса".

Бајатовић је рекао да је јуче парафиран и уговор о формирању заједничког предузећа за Банатски Двор, и да ће он највероватније бити потписан 20. октобра приликом посете руског председника Дмитрија Медведева Србији.

"Разматра се и могућност смањења цена гаса за домаћинства", рекао је Бајатовић и додао да је "Србијагас" директно заинтересован за ниже цене и већу испоруку гаса, а да тај договор мора да буде постигнут између Владе Србије, "Србијагаса" и Агенције за енергетику Републике Србије.

Бајатовић је истакао да ће топлане у Србији, после потписивања уговора са посебним, квалификованим купцима са "Србијагасом", добијати гас јефтиније за око 4 динара по метру кубном.

"Србијагас" ће, како наводи, узети кредит за покривање губитака у износу од 120 милиона евра, који су настали после прошлогодишње грејне сезоне због ниских цена гаса.

"У току су и преговори са "Гаспромом" о испоруци неопходних количина гаса Србији за следећу годину, а уговор о испоруци тог гаса биће потписан у новембру", истакао је Бајатовић.

"'Србијагас" треба да преузме концесију за изградњу гасовода кроз Републику Српску који ће ићи до Бања Луке, и чији ће капацитет бити 1,2 милијарде метара кубних гаса годишње", рекао је Бајатовић и додао да би један крак тог гасовода требало да води до Сарајева.

Директор "Србијагаса" је указао да се разматра могућност изградње још једног складишта гаса у Србији капацитета до једне милијарде метара кубних гаса.

У Министарству енергетике оцењују да су обезбеђене довољне залихе и угља и мазута. Београдске топлане имају 50 хиљада тона а остале топлане у резерви до 100 милиона тона мазута.

"Енергенти за ову грејну сезону су потпуно спремни", каже Душан Мракић, помоћник министра енергетике и апелује да локална самоуправа и јавна предузећа у оквиру локалних самоуправа испоштују договоре са "Србијагасом" и "Нафтном индустријом Србије".

Министарство енергетике формирало је и радну групу, која прати енергетску ситуацију у земљи током зиме, саопштивши да ће реаговати у случају проблема и кажу да већ предузимају активности како би борска топлана што пре добила угаљ и почело грејање и у том граду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару