Сеоским туризмом против сиромаштва

За развој села у Србији, шпански фонд за остварење Миленијумских развојних циљева обезбедио четири милиона долара. То је тренутно највећи појединачни пројекат у области туризма УН, што је својеврсно признање Србији, рекао министар економије Динкић.

Шпански фонд за остварење Миленијумских развојних циљева обезбедио је четири милиона долара за развој села у Србији, саопштено је у Влади Србије.

Заједнички програмски документ о употреби тог новца преко агенција Уједињених нација потписали су српски министри за економију и пољопривреду Млађан Динкић и Саша Драгин, амбасадор Шпаније у Србији Ињиго Де Паласио Еспања и стални кординатор УН у Србији Вилијам Инфанте.

Уједињене нације су у септембру 2000. године усвојиле документ Миленијумски развојни циљеви који обавезује све земље чланице да заједнички раде на смањењу екстремног сиромаштва до 2015. године.

Програм финансирања туризма у неразвијеним подручјима Србије трајаће до априла 2012. године и требало би да помогне сеоским газдинствима да споје своју пољопривредну производњу са туристичком понудом, а жене ће имати предност у запошљавању на основу шпанске донације.

То је, како је на конференцији за новинаре у Влади рекао Динкић, тренутно највећи појединачни пројекат у области туризма УН што је својеврсно признање Србији која је на последњој Генералној скупштини Светске туристичке организације изабрана у њен Извршни савет.

Динкић је оценио да је сеоски туризам велика шанса за смањење сиромаштва и стопе незапослености у селима, али и за равномернији регионални развој.

Србија је, како је истакао Динкић, једина земља у Европи где је у време економске кризе повећан број долазака страних гостију, за пет одсто, док је пораст ноћења страних туриста био 11 одсто.

Прошлогодишња зарада од туризма у Србији била је милијарду евра, а приближно толико се, према речима Динкића, очекује и у овој години.

"За останак младих на селу није довољно да се само подстиче развој пољопривреде, већ и да им се пружи могућности да зараде и у другим делатностима као и да у месту где живе могу да задовоље све своје потребе", истакао је министар Драгин.

Србија, где од туризма живи 300.000 људи, како је указао амбасадор Еспања, може много да научи на примеру Шпаније која је трећа земља у свету по броју страних туриста и где је годишња зарада у тој делатности 56 милијарди долара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару