Трка за кооперанта "Фијата" из Србије

Ускоро познати први кооперанти "Фијата" из Србије. Седам фирми из Републике Српске конкурисало у стицању статуса кооперанта. Конкурисале и фирме из Србије и тренутно 36 компанија чека завршну сертификацију.

Саветник у Mинистарству економије и регионалног развоја Александар Љубић рекао је да ће наредних недеља бити познато ко су први кооперанти "Фијата" међу фирмама из Србије које се баве производњом аутокомпоненти.

Како је Љубић рекао, "реч је о 36 предузећа из Србије која производе аутоделове а са којима се претходних месеци разговарало и која су у различитој фази сертификације".

"Врло брзо, већ наредних недеља, 'Фијат' ће објавити које су то прве компаније које ће добити сертификате и постати партнери италијанској фабрици аутомобила", рекао је Љубић, који је и председник управног одбора Групе "Застава возила" у Крагујевцу.

Љубић је, после састанка представника владе Републике Српске и седам предузећа аутокомпоненти из тог ентитета са руководством фирме "Фијат аутомобили Србија" у Крагујевцу, рекао да су данашњи разговори "на техничком ниову".

"Свих седам компанија из РС представило је себе и производне капацитете, док је 'Фијат' презентовао процедуру коју је неопходно да прође сваки произвођач делова који је заинтересован да у будућности снабдева деловима 'Фијатову' фабрику у Крагујевцу", рекао је Љубић.

Наглашавајући да су протеклих месеци одржавани састанци са предузећима из Србије, да су данас започели са предузећима из Републике Српске, као и да ће таквих сусрета бити и са произвођачима аутоделова из бивших југословенских република, Љубић је оценио "да свака фирма која добије сертификат од 'Фијата' неће производити делове само за фабрику у Крагујевцу, већ за било коју фабрику торинског гиганта у свету".

Потенцијални кооперанти из Републике Српске

Помоћник министра РС за економске односе и регионалну сарадњу Аида Богдан рекла је "да је процедура 'Фијата' врло јасна за добијање сертификата за производњу и да је реч о првој групи фирми из РС које настоје да постану кооперанти".

"Врло прецизно су нам објаснили процедуру, односно које техничке и финансијске услове треба да задовоље будући произвођачи аутоделова и како се долази на листу потенцијалних партнера а како се улази у финалну листу коопераната", рекла је Богдан.

Према њеним речима, "од седам компанија које су се данас представиле, пет је имало доста додирних тачака, за које су представници "Фијата" исказали директан интерес за додатним питањима и додатним контактима".

Међу тим произвођачима "Фијату" су се представили Рафијенерија уља из Модриче, "Ковница" из Билеће, "Нетворк" из Дервенте, "Панафлекс", "Нова форма", "Униглас".

Састанак представника владе РС и седам компанија из тог ентитета са представницима фирме "Фијат аутомобили Србија" организовали су министарства индустрије, енергетике и рударства, Привредне коморе РС и Представништва РС у Србији и он представља наставак активности двеју влада на реализацији потписаног Споразума о привредној сарадњи Владе Републике Српске и Владе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару