Потписан споразум с Хрватском о пловидби

Министар инфраструктуре Србије и министар мора, промета и инфраструктуре Хрватске, Милутин Мркоњић и Божидар Калмета потписали споразум о пловидби на пловним путевима. Ускоро разговори и о железничком и ваздушном саобраћају.

Министар инфраструктуре Милутин Мркоњић потписао је данас са министром мора, промета и инфраструктуре Хрватске Божидаром Калметом споразум о пловидби на пловним путевима и њиховом техничком одржавању.

Мркоњић је у Влади Србије, после потписивања, рекао да је споразум изузетно битан, јер је саобраћај "крвоток" држава и истакао да је сарадња са Хрватском у вези са пловним, али и свим другим видовима саобраћаја добра, мада увек има места за унапређење сарадње.

Калмета изразио је задовољство потписаним споразумом и захвалио комисијама обе стране које су израдиле документ и рекао да је интерес и Хрватске и Србије да се део пута од Илока до Мађарске границе плански и систематски одржава.

"То је коридор који је од интереса не само за ове две земље, већ и за целу Европу", рекао је хрватски министар.

Генерални диркетор Агенције за водне путеве Мирослав Иштук рекао је да Хрватска и Србија деле 138 километара пловног пута Дунава на коме има деоница са озбиљним проблемима за пловидбу, а овај споразум омогућиће да се ти проблеми реше на најбољи могући начин.

Поред питања речног саобраћаја, на састанку делегација два министарства разматрана су и питања ваздушног, друмског и железничког саобраћаја, а разговори ће бити настављени за 15 дана у Загребу, најављено је на конференцији за новинаре.

Следе разговори о железничком и ваздушном саобраћају

Калмета најавио је рекао да ће "колико сутра" Хрватска издати 1.500 универзалних дозвола за транспорт српским превозницима и додао да ће у року од две седмице бити одржана Међудржавна комисија која ће прецизирати даље ставове око издавања дозвола.

У Загребу ће бити речи и о железничком саобраћају, а Мркоњић је изјавио да ће бити покренути и разговори о сарадњи хрватског и српског предузећа "Раде Кончар" и "Гоша".

Калмета је објаснио да постоје проблеми између две железнице, пре свега, због дуговања српске хрватској железници у укупном износу од око 22 милиона евра са каматама, али да се, према споразуму из 1995. године, којим су камате отписане, дуговања процењују на износ између 7,5 и осам милиона евра.

Калмета је изразио уверење да ће стручни тимови наћи решење тог проблема и најавио могућност заједничке изградње такозваних регионалних возова.

Државни секретар министарства мора, промета и инфраструктуре Дражен Бреглец рекао је да ће до следећег пролећа бити решени проблеми у ваздушном саобраћају између две земље.

Према његовим речима ти проблеми се могу поделити у две категорије - питања у вези са делегирањем ваздушног простора за потребе аеродрома у Осијеку и Београду, а друга група питања је у вези са повезивањем дестинација.

Делегирање ваздушног простора, како је навео, решава се на експертској основи и Бреглец очекује да споразум буде постигнут за око месец дана.

Према његовим речима, када је у питању повезивање дестинација проблеми ће бити решени унутар међународног споразума ЕЦА који су потписале и ратификовале обе земље.

Током разговора две делегације разматрана је и рехабилитација пловног пута на реци Сави и израђено је идејно решење Студије о оправданости тог пројекта, а радови би, уколико све настави да тече истом брзином, требало да буду започети у 2011. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару