Резултати ревизије буџета крајем новембра

Грађани Србије ће крајем новембра сазнати да ли је било злоупотреба у трошењу новца из буџета, најавио је председник Савета Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић.

Председник Савета Државне ревизорске институције (ДРИ) Радослав Сретеновић изјавио је да ће грађани Србије крајем новембра сазнати да ли је било злоупотреба у трошењу новца из буџета за прошлу годину, најавио је председник Савета Државне ревизорске институције (ДРИ) Радослав Сретеновић.

"Ревизорска институција је Министарству финансија доставила нацрт извештаја о ревизији завршног рачуна буџета за прошлу годину, а коначна верзија тог извештаја Скупштини ће бити прослеђена у последњој недељи новембра", рекао је Сретеновић за Бету.

Сретеновић је нагласио да су за сада сви резултати контроле државних ревизора тајна, али ће ДРИ после доставе свог извештаја парламенту јавност обавестити о најважнијим налазима ревизора.

Државни ревизори су контролу буџета за прошлу годину, која је обухватила 14 министарстава, три управе и једну дирекцију, почели пре четири месеца.

Министарство финансија има могућност да се у року од 15 дана изјасни о нацрту извештаја ДРИ, после чега ће државни ревизори доставити предлог извештаја о завршном рачуну буџета.

"На тај предлог Министарство финансија такође може да има примедбе, о којима одлучује Савет ДРИ", објаснио је Сретеновић.

Контрола пословања 18 директних буџетских корисника је обухватила функционисање рачуноводственог система, система интерне контроле и ревизије, јавних набавки, извештаје о донацијама и јавном дугу и коришћење државне имовине, као и пословање Народне банке Србије у делу који се односи на буџетска средства.

За контролу прошлогодишњег буџета било је задужено шест државних ревизора, што је, према речима Сретеновића, недовољно за тако обиман посао.

Од пре неколико дана ДРИ, која тренутно има 22 запослена, смештена је у привремене просторије, где има 10 канцеларија.

"Тај простор неће бити довољан кад ускоро запослимо још око 40 ревизора, а у плану је да догодине буде примљено још најмање 20 ревизора", истакао је Сретеновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару