Вишак чиновника и у Пољској

Пољска влада најавила смањење броја запослених у администрацији за 10 одсто. Иако, бележи привредни раст Пољска има проблем с пуњењем буџета због смањене потрошње.

Иако је међу ретким земљама чија економија није у минусу, односно у којима нема рецесије, Пољска има потешкоћа да напуни државну касу, а како би уштедела Влада се одлучила да смањи броја службеника.

Пољска економија ове године имаће раст од један одсто, што је чини изузетком, јер у свету већина земља бележи драстичан привредни пад. Оно што је не чини изузетком, јесте све већи минус у државној каси, због пада прихода од пореза и раста јавног дуга. Пољска, која има 38 милиона становика, има бирократију од 350 хиљада чиновника.

Без посла могло би да остане 31.000 службеника, а план је да се осталима плате замрзну у идуће две године. Просечна зарада је око 800 евра.

Чиновнике, али и приватни сектор, брине то што власт намерава свуда да смањи број запослених у истом проценту.

Малгоржата Старчевска-Криштошек из Уније приватних послодаваца Пољске каже да приватни послодавци нису задовољни јавним сектором и траже висококвалификовану администрацију која зна законе и  зна како да их примени.

"Када држава контролише уплату прихода, често нам одузимају и време и новац јер су службеници спори и неефикасни. Ми смо спремни да платимо више, само да они раде боље, јер бисмо и ми тако радили боље" рекла је Криштошек.

Нагласила да је битно да се број запослених смањи тамо где може, а не свуда исто и додала да негде треба запослити нове кадрове.

Стручна јавност каже да је у идућој години смањење минуса у државној каси највећи изазов за пољску Владу, и да ће бити право чудо ако избегне повећање пореза.

"Знате Паркинсонов закон, оно што смањите ове године, надокнадиће се идуће. Свакако да треба покушати смањити број запослених у јавном сектору, али не мислим да ће то бити довољно за уштеду", каже Станислав Рудолф професор економије Универзитета у Лођу.

Смањење администарције је осетљиво питање и у Пољској, нема сагласности, прави тест биће идуће године када се одржавају и председнички избори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару