Аграр најуспешнији извозник

По свему судећи аграр ће остварити суфицит од око 700 милиона долара. Више пара добило би се извозом хране да је већа понуда прехрамбених производа у мањим паковањима, тврде у Министарству економије.

За осам месеци Србија је извезла робу вредну око пет милијарди долара. У Привредној комори Србије очекују да ће аграр и ове године бити најуспешнији извозник. Створиће суфицит од око 700 милиона долара.

Прошлогодишњи суфицит износио је скоро пола милијарде долара. Највише девиза зарађено је од продаје кукуруза, малина и шећера.

Према подацима Привредне коморе Србије, због светске економске кризе у првом полугођу смањен је извоз али и увоз пољопривредних прехрамбених произовда, укупно 37 одсто у односу на исти период прошле године.

Пољопривредно-индустријски комбинат "Бечеј" извезао је за осам месеци ове године перађено и замрзнуто поврће, у вредности од два милиона евра.

"Средином лета успели смо да потпишемо нове уговоре са партнерима из Руске Федерације за део конзервираног подручја. Када је реч о продаји смрзнутог поврћа, потписали смо уговоре са партнерима из Италије и Турске и надамо се да ћемо тим уговорима успети да надокнадимо пад извоза у првом делу године", рекла је Валентина Пудар из ПИК "Бечеја".

За осам месеци извезена је храна, вредна милијарду и 200 милиона долара, што је 5 одсто мање него у истом периоду 2008. године. Иако мање и даље је то, скоро четвртина укупног робног извоза из земље.

Већа понуда у мањим паковањима  

"У другој половини године долази до опоравка извоза и раст цена на светском тржишту. То ће се одразити на повећан суфицит који аграр остварује, што је карактеристично само за ту привредну грану у односу на остале секторе домаће производње", рекао је Војислав Станковић из Привредне коморе.

Потребно је повећати понуду прерађених производа, готових прехрамбених производа, упакованих како захтевају страна тржишта, а тако би зарадили још више од извоза, тврде у Министарству економије.

"Неопходно је да држава помогне у увођењу стандарда без којих се не може на тржишта Европске уније - удруживање пољопривредних произвођача у кластере, јер ће на тај начин заједнички много лакше наступити на тржишту него до сада", каже помоћник министра економије Игор Бркановић.

До краја године очекује се да ће вредност извоза аграра достићи две милијарде долара и највероватније ће бити остварен и најављени суфицит од 700 милиона долара. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару