Грејање од четвртка

Завршене неопходне припреме за зимску грејну сезону. Топлане званично почињу са грејањем 15. октобра. Већ у уторак радијатори ће бити топли у становима Београђана, Новосађана и у већим градовима јер почињу топле пробе система, сазнаје РТС.

Енергетска ситуација у Србији је стабилна и на време су завршене све неопходне припреме за зимску сезону, оценила је Радна групе Владе за снабдевање енергентима. Грађани се прерачунавају како да се зимус што јефтиније огреју.

Топлане званично почињу са грејањем 15. октобра, међутим већ сутра радијатори ће бити топли у становима Београђана, Новосађана и у већим градовима јер почињу топле пробе система.

У дому Кришан у Кикинди припремају гасне инсталације за грејање, али чисте и пећи на угаљ и дрва, ради догревања и како би што јефтиније прошли грејну сезону.

"Већ дуже време грејемо се на гас, али пошто је поскупео, а причају да ће поново поскупети, ми смо припремили и грејање на чврсто гориво", каже Иван Кришан.

Извесно је да ће грађани топлоту осетити и на рачунима.

"Цене су у надлежности локалних управа и вероватно тамо где није извршена корекција цена постоји могућност да дође до одређене корекције. Ускладиће се цене са растом цена енергената", рекао је Милован Лечић из Удружења Топлана Србије.

Цена грејања је у просеку од 60 до 70 динара по квадрату, па за стан од 60 квадрата треба платити око 4.000 динара месечно. Има и градова са јефтинијим грајањем.

У Пироту је, рецимо, грејање поскупело почетком месеца 25 одсто и цена је 44 динара по квадрату.

Док је Пироћанцима и то скупо, у Топлани кажу да је повећање цена било нужно, јер како каже директор Топлане Пирот Радован Николић, довела би се у питање грејна сезона.

Рад топлана гуше дуговања из прошлих сезона 

Најважније је да током зиме буде довољно гаса и мазута. Осам градова ни ове зиме нема могућност да се у случају несташице гаса греје на мазут. То су Панчево, Кикинда, Бечеј, Беочин, Јагодина, Ковин, Мали Зворник и Нови Сад, делимично. Надлежни уверавају да то није проблем јер ће ти градови имати приоритет у снабдевању гасом.

"Поучени искуством из претходних година, постигли смо договор да обезбедимо одређену количину енергената што је Министарство енергетике и урадило, и у том случају ћемо супституисати коришћење мазута уместо гаса и омогућити овим градовима да могу нормално да раде на гас", рекао је Лечић.

Рад топлана гуше дуговања за енергете из прошлих сезона. Само "Србијагас" потржује преко шест милијарди динара.

Да би се олакшало топланама Министарство енергетике договорило се са НИС-ом и "Србијагасом" да се Топланама, дугови за гас и мазут, репрограмирају до краја децембра.

До краја године нема поскупљења струје потврдио је РТС-у министар енергетике Петар Шкундрић, а исто кажу и у ЕПС-у. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару