Предлог помоћи Србији од 200 милиона евра

Европска комисија предложила Савету Европске уније да Србији пружи макрофинансијску помоћ у износу од највише 200 милиона евра. Помоћ ЕУ је подршка програму договореном између Србије и ММФ-а.

Србији треба упутити макрофинансијску помоћ у виду зајма, у износу од највише 200 милиона евра, предлог је, који је Европска комисија проследила Савету Европске уније, саопштено је у Бриселу.

Та помоћ намењена је као подршка за програм договорен између Србије и Међународног монетарног фонда са циљем да се помогне земљи да преброди светску економску кризу.

Комисија је усвојила нацрт одлуке којом се Савету ЕУ препоручује да у два наврата, у другом и четвртом кварталу 2010. године, пружи Србији помоћ у износу од 200 милиона евра, а условљена је поштовањем програма договореног са ММФ-ом.

Предлог за финансијску помоћ допуна је буџетској помоћи коју је ЕУ обезбедила у виду бесповратне помоћи од 100 милиона евра, договорене у августу у оквиру ИПА - Инструмента за претрприступну помоћ.

Раније ове године, ЕУ је већ одлучила да у оквиру претприступних фондова Србији пружи бесповратну помоћ од 100 милиона евра.

У саопштењу се наводи да је глобална економска криза Србију почела да погађа у другој половини 2008. године, а како је позиција земље постајала неизвеснија и буџет под све већим притиском, Србија је у мају 2009. године са ММФ-ом договорила стендбај аранжман од 3 милијарде евра.

Предвиђа се да ће бруто друштвени производ Србије у 2009. години пасти за четири одсто, а да ће буџетски дефицит износити око 4,5 одсто бруто домаћег производа.

Поређења ради, максимални дозвољени буџетски дефицит у ЕУ износи три одсто, а Грчка, као тренутно најслабија у ЕУ, има дефицит у износу од око шест одсто бруто друштвеног производа.

Европска инвестициона банка и Европска банка за обнову и развој такође су појачале инвестициону помоћ Србији и другим земљама Западног Балкана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару