Обједињена инспекција против рада "на црно"

Смањење рада "на црно" допринело би попуњавању буџетског дефицита, рекла државна секретарка Снежана Лакићевић-Стојачић на отварању Конференције Регионалног савеза инспекција рада у Београду. Потребно дословно поштовање прописа и ефикаснији рад инспекција, нагласила је секретарка.

Државна секретарка Министарства рада и социјалне политике Снежана Лакићевић-Стојачић изјавила је да би смањење рада "на црно" у Србији допринело попуњавању буџетског дефицита.

Лакићевић-Стојачић је отворила 2. Конференцију Регионалног савеза инспекција рада југоисточне Европе, Азејберџана и Украјине, која се одржава у Београду у Палати Србија.

Државна секретарка је оценила да је за смањење рада "на црно" потребно дословно поштовање прописа и ефикаснији рад инспекцијских служби који би се остварио њиховим обједињењим деловањем, а не појединачним функционисањем у оквиру министарстава.

"Инспекција рада може да реагује само у фирми која је регистрована, и уколико у таквом предузећу пронађе непријављеног радника, може да спроведе процедуру. Уколико поред те фирме постоји предузеће које није у Привредном регистру, Инспекција рада не може да интервенише него мора да дође Тржишна инспекција, то су апсурди", рекла је Лакићевић-Стојачић.

Директор Инспекције рада Радован Ристановић најавио је да ће реформом те службе до краја године бити омогућено да сваки инспектор буде оспособљен за обављање свих послова из њихове надлежности, надзор рада на црно, оставрење права радника и безбедност на радном месту.

Угрожени послодавци који раде легално

Важност смањења рада "на црно" истакли су и представници синдиката и послодавца.

Председник Скупштине Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић истакао је да рад "на црно" смета оним послодавцима који раде легално, јер не могу да буду у равноправном и конкурентском положају са предузећима која не пријављују своје раднике.

Представници Уједињених гранских синдиката Независност и Савеза самосталних синдиката Србије Славољуб Луковић и Душко Вуковић истакли су неопходност ефикаснијег и транспарентног рада инспекцијских органа и изразили наду да ће најављена реформа Инспекције рада ићи управо у том правцу.

Када је реч о смањењу броја повреда на раду, директор Инспекције рада Радован Ристановић истакао је важност примене Акта о процени ризика на радном месту, документа чије је доношење законска обавеза сваког послодавца.

Државна секретарка Лакићевић-Стојачић истакла је да су повреде на раду однеле више жртава од појединих ратова, па је због тога неоходно посебну пажњу посветити безбедности запослених.

Директор канцеларије Међународне организације рада у Будимпешти Марк Левин нагласио је посебну одговорност инспекције рада у време светске еконосмке кризе.

"Инспектори рада су тренутно под великим притиском да не дозволе злоупотребу радних прописа под изговором светске економске кризе", навео је Левин.

Друга конференција Регионалног савеза Инспекција рада југоисточне Европе, Азејберџана и Украјине која се одржава у Београду у Палати Србија завршава се сутра, а учесници ће уз размену искустава из својих земаља покушати да утврде конкретне мере за унапређење рада својих служби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару