Ербас би по сваку цену у ЈАТ

Произвођач авиона спреман на све уступке како би уговор са ЈАТ-ом опстао, стручњаци кажу да је тај уговор разлог што ЈАТ не обнавља своју застарелу флоту.

У уговору који је потписан пре више од десет година не постоји ни једна клаузула коју није могуће променити, рекао је у емисији Око заменик генералног директора ЈАТ-а Владимир Огњеновић.

Тај уговор потписан је у потпуно другачијим околностима од ових које су сада и представници Ербаса су спремни да се он у свим тачкама измени. И када је реч о броју, типу, цени и опреми која иде уз те авионе. Једини услов Ербаса, каже Огњеновић, јесте да се авиони набаве од њих.

Да ли ће се и када посао са Ербасом реализовати зависи од плана пословања ЈАТ-а. У тој компанији кажу да најпре треба да дефинишу капацитете који су им потребни. Додају да их интересују авиони који имају од 108 до 150 седишта.

Економиста Милан Ковачевић каже да је управо уговор са Ербасом, који толико година траје, препрека у проналажењу приватног партнера који би у ЈАТ ушао или као стратешки партнер или као његов купац.

Додаје да је вредност тог уговора далеко већа него укупна вредност ЈАТ-а и да је уговор штетан и за ЈАТ као купца и за државу као гаранта тог посла.

Уколико се уговор не би изменио, најбоље би било пустити националног авиопревозника да оде у стечај.

С друге стране могао би се направити дугорочан план који би показао да ли ЈАТ може да постане профитабилна комапанија.

Ту би се морало водити рачуна о броју превезених путника и о заначајном смањењу расхода. Тек тада би се могло видети да ли би из буџета још неко време та компанија могла да се субвенционише.

Уговор са Ербасом потписан је 1998. године. Уплаћен је аванс од 23 и по милиона долара, а читав посао вреди 580 милиона долара. ЈАТ је планирао набавку осам авиона, који би тек по уплати целокупне суме постале власништво те компаније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару