Држава повећала ликвидност привреде

Премијер Мирко Цветковић рекао да је држава дала значајан допринос повећању ликвидности привреде у време економске кризе и то ће чинити и убудуће. Закони о рационализацији државне управе наћи ће се на сутрашњој седници Владе, најавио Цветковић.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да је држава дала значајан допринос повећању ликвидности привреде у време економске кризе и да ће то чинити и убудуће.

Цветковић је на округлом столу Српске асоцијације менаџера "Неликвидност: Стварни проблем или добар изговор" рекао да су неоправдане оптужбе да је држава, поготово преко својих јавних предузећа, била генератор неликвидности привреде.

Премијер је навео податак да су потраживања Електропривреде Србије и Србијагаса од средине прошле године до сада увек значајно била већа од обавеза тих јавних предузећа према добављачима.

Буџетски дефицит је показатељ, према речима Цветковића, да је држава испуњавала своје обавезе и више него што је за то имала могућности на основу прикупљених средстава, покушавајући на тај начин да повећа ликвидност привреде.

Цветковић очекује да ће се Закони о рационализацији државне управе наћи на сутрашњој седници Владе и да се нада да ће се са синдикатима постићи договор.

Цветковић изјавио да су представници синдиката у понедељак, 5. октобра, доставили своје предлоге Влади и да се из тих папира може видети да постоје мала неслагања.

"Чуди ме да се поново ствара неки отпор. Мислим да ћемо наћи решење", рекао је премијер и додао да пред собом имају још 24 сата за постизање договора и да је предлог у фази разматрања.

Премијер је подсетио да су састанци са синдикатима одржани пре недељу дана и да су у преговоре, осим њега, били укључени и министар рада и социјалне политике Расим Љајић и економије Млађан Динкић.

"Моја лична процена је да ће то трајати неколико година и мислим да је то сувише сведено, без разлога, на питање тренутног отпуштања мање или више радника. Ја мислим да иза тога стоје много већи проблеми, и ефикасност која треба да се угради у комплетан јавни сектор, не само у администрацију, него и у све остале сегменте".

Привреднике је на скупу о неликвидности интересовало и да ли ће реформа у јавном сектору бити на терет привреде, на шта је Цветковић одговорио да то неће утицати на привреду, већ напротив, да ће, на дугорочни и средњорочни рок, економија земље имати користи од тога.

Утицај монетарне политике на ликвидност

Говорићи о метарној политици, председник Владе је рекао да је она имала већи простор да утиче на повећање ликвидности предузећа, јер је у протеклом периоду инфлација имала мали или скоро никакав раст, а девизни курс је био стабилан.

Продајом државних записа, држава такође повећава ликвидност привреде, истакао је Цветковић, додајући да се продајом хартија Народне банке Србије повлачи новац из оптицаја, како би се одржала стабилност девизног курса и спречио раст цена.

Мирко Цветковић је навео податак да је средином прошле године продајом репо хартија НБС било повучено 209 милијарди динара, а средином ове године 109 милијарди динара, док је тренутно продајом државних записа прикупљено 80 милијарди динара, а тај новац је, према речима Цветковића, пласиран привреди, како би се повећала њена ликвидност.

Преливање очигледне ликвидности банка у реални сектор, односно у привреду, како је нагласио премијер, обављено је обезбеђивањем новца из буџета за субвенционисање камата на банкарске кредите за привреду и куповину робе домаћих произвођача.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару