Касни отплата стамбених кредита

Због повећаног кашњења у отплати стамбених кредита, банке почињу да активирају хипотеке. Поједине банке су оштрим условима за одобрење кредита ризик свеле на минимум, па је кашњење код становништва вишеструко мања него код привреде.

Према подацима Удружења банака, све је више клијената који касне у отплати стамбених кредита. Због строге политике у одобравању кредита, у Србији нема хипотекарне кризе као у неким земљама у региону. За сада тек три одсто клијената не може да отплаћује рате.

Принудна наплата покретањем хипотеке попут многих земаља у транзицији све је чешћа пракса и у Србији.

У "Фолкс банци" кажу да се на принудну продају одлучују тек када се исцрпе све могућности за наставак отплате, од упозорења до репрограма кредита.

"Ако стан по нашој процени вреди 100, одобравамо кредит од 80. Једно је процена и теорија, а друго је колико стварно добијемо годину дана касније, ако сад продајемо неку некретнину. Из ове суме одваја се износ кредита са каматом, а све остало добије власник", рекао је извршни директор те банке Клаус Милер.

Поједине банке су оштрим условима за одобрење кредита ризик свеле на минимум, па је доцња код становништва вишеструко мања него код привреде.

Александар Чортан из "Алфа банке" каже да је 95 одсто портфолија банке осигурано у Национлној корпорацији кредите. Уговором са Националном корпорацијом регулисан је начин како се наплаћују кредити који су у деликвенцији.

Проблеми због погрешних процена

Консултанти из области некретнина очекивали су кризу у отплати јер се то циклично дешава, не само у региону већ и источној Европи. Они сматрају да је проблем у томе што су грађани, приликом узимања кредита, веровали да ће 30 година услови отплате и стање на тржишту некртнина бити непромењени.

"Највећа проблематика у целој причи је што услови на почетку отплате и после пет-шест година нису ни приближно исти. Зато банке и јесу у проблему да ако неком ко не може да врати некретнину да му се узме и прода и врати дуг у целости", каже Горан Иванић из компаније "Кинг Стурџ".

Стручњаци упозоравају да је 30 година, колики је рок отплате, дуг период, па су кредитне тешкоће готово нормална појава. Сваки стамбени кредит је индивидуалан и мора да се води рачуна о промењиливим каматним условима, и о неким резервама на које мора да се рачуна уколико се западне у тешкоће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару