Истанбул: Слаб опоравак светске економије

На годишњем састанку ММФ-а и Светске банке у Истанбулу договорен широк оквир за изградњу трајног опоравка од најгоре економске кризе од времена Велике депресије. Опоравак светске економије је слаб, оцењено на скупу.

Министри финансија и гувернери централних банака 186 земаља, окупљени на годишњем заседању Међународног монетарног фонда и Светске банке, које је окончано у Истанбулу, договорили су широк оквир за изградњу трајног опоравка од најгоре економске кризе од времена Велике депресије.

Они су, међутим, упозорили да је опоравак светске економије, који предводе Кина и друге земље у наглом развоју, слаб и да може застати због раста незапослености и озбиљних проблема који још оптерећују светски финансијски систем.

Обе велике међународне финансијске институције су се обавезале да спроведу свеобухватне реформе, које ће повећати транспарентност њиховог деловања и повећати утицај земаља у развоју.

Комитет за развој, који одређује политику ММФ-а, затражио је од Фонда да земљама у развоју обезбеди додатних најмање пет одсто гласова, како је препоручила Група 20 (Г20) индустријски најразвијенијих земаља света и држава са привредама у наглом успону.

Међународни монетарни фонд почиње да усмерава пажњу на проблеме које су у земљама извозницама изазвале огромне девизне резерве, преноси Ројтерс са редовног годишњег састанка ММФ-а и Светске банке у Истанбулу.

Та финансијска институција ће, како изгледа, преузети кормило глобалног регулатора који треба да обезбеди уравнотеженију светску економију.

Мада глобална рецесија има своје корене како у кризи на америчком хипотекарном тржишту, тако и у издашном кредитирању извоза у Кини, ММФ почиње да усредсређује пажњу на други проблем.

"Људи су забринути због нагомилавања девизних резерви и последица које ће из тога проистећи", указао је један званичник Фонда и додао да тај проблем сада има предност над питањем како људи инвестирају своје резерве, мислећи при том на америчке потрошаче чије се богатство истопило с потонућем вредности њихових кућа и који су углавном већ престали да прекомерно троше.

"Одговорност за подстицање глобалног раста пашће на друге земље, нарочито оне чији привредни раст зависи од извоза", оценио је директор ММФ-а Доминик Штрос-Кан.

Потребно додатних 1.000 милијарди долара

Штрос-Кан је позвао 186 чланица ММФ-а да ојачају утицај те финансијске институције путем повећања обима њеног капитала, који може бити употребљен у време кризе, за око 1.000 милијарди долара или више, јер би то, како сматра, могло одвратити земље, попут Кине, од нагомилавања девизних резерви, знајући да би ММФ могао притећи у помоћ у случају потребе.

Уколико тај предлог буде реализован, као што је планирано, а за сада је тек у фази разматрања, те земље би могле да преусмере свој новац у сопствене економије, подстичући домаћу тражњу и сносећи тиме већу одговорност за глобални раст.

Бразил је понудио можда најрадикалнију верзију преобликованог ММФ-а, министар финансија те земље Гвидо Мантега види Фонд у улози сличној централној банци, у којој обезбеђује ликвидност и валутне конверзије за земље којима је то потребно.

Мада је, изгледа, постигнут консензус у погледу давања ММФ-у веће улоге у спречавању криза, још је далеко од сигурног да ће чланице те организације одлучити да ојачају његову улогу као последњег прибежишта. У прошлости су се, наиме, многе земље жалиле на тешке услове који су пратили зајмове ММФ-а.

Како Фондом и даље доминирају САД и европске земље, тржишта у наглом успону такође сумњају да ли могу веровати тој институцији да ће бити ту када затреба.

Поједине земље су иза затворених врата такође показале оклевање кад је реч о упумпавању додатног новца у ММФ.

Смањење квота САД и западних земаља, већи удео Кине и Индије

Сједињене Америчке Државе и западноевропске земље пристале су да се њихове квоте у ММФ-у смање за пет одсто, да би се повећао удео Кине, Индије и других земаља које се убрзано развијају и чине све већи удео у светском бруто националном производу.

Да би ММФ добио улогу глобалног регулатора, он мора да убеди развијене економије да до јануара 2011. године преусмере део своје гласачке моћи на земље које су у њему недовољно представљене са циљем повећања поверења међу нацијама у успону.

"Као кључна институција међународног монетарног система, ММФ треба да почне да ради на реформи, да би из корена променио његове очигледне мане и обезбедио стабилно монетарно окружење за глобални раст и финансијску стабилност", изјавио је Ксие Ксурен министар финансија Кине.

"Ауторитет Фонда зависи од угледа који ужива", изјавио је бивши гувернер Банке Израела Јакоб Френкел.

Међународни монетарни фонд и Светска банка одржаће следећи састанак у иностранству 2012. године у Египту, одлучено је на јесењем заседању тих финансијских организација у Истанбулу.

ММФ и СБ сваке треће године организују годишња заседања ван САД, а истанбулском скупу је претходило заседање одржано у Сингапуру 2006. године.

И други дан годишње скупштине Међународног монетарног фонда и Светске банке у Истанбулу пратили су протести на улицама, будући да за незапосленост и сиромаштво демонстранти криве ММФ. Полиција их је сузавцем и воденим топовима спречавала да приђу конгресном центру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару