Тендер за Луку Бар 1. октобра

Тендер за приватизацију Луке Бар највероватније ће бити расписан 1. октобра. Србија је најбољи и најпоузданији партнер, поручују из Подгорице. Иако би српска привреда тако имала излаз на Јадранско море, многи сматрају да инвестиција није исплатива.

Првог октобра највероватније ће бити расписан тендер за приватизацију Луке Бар. Из Подгорице поручују да је Србија најбољи и најпоузданији партнер, а Национални савет за инфраструктуру ових дана одлучује преко којег ће се привредног субјекта наша земља појавити на тендеру.

Иако би српска привреда тако имала излаз на Јадранско море, многи сматрају да инвестиција није исплатива. Да ли су, од Бара, за транспорт робе из Србије боља решења Ријека, Копар и Констанца.

Из Србије, само 20 одсто робе иде преко Бара. Највише посла, црногорској луци узимају Ријека, Копар и Констанца. Ипак, из Владе Србије подсећају да су Лука Бар и пруга Београд-Бар пројектоване заједно, за потребе целе југоисточне Европе.

"За мене, то је најбоља лука, а Констанца и Ријека иду у други план. У првом плану је реконструкција луке и пруге, да наша роба најкраћим путем иде у средоземно море. Ако ми неко докаже да је Констанаца ближа, онда прихватам", рекао је министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић.

Око 70 милиона евра за реконструкцију Луке

У Влади процењују да је за реконструкцију Луке потребно око 70 милиона евра, пруге Београд- Бар између 250 и 300 милиона, а за почетак изградње дела аутопута, до Чачка, око 400 милиона евра.

Управо та велика улагања као главну препреку наводе они који сматрају да куповина Луке Бар није добра инвестиција. Стручна јавност подсећа да је речни саобраћај до Констанце, у коју пристају све важне поморске линије, много боље решење за Србију.

За Луку Бар раније је био заинтересован и власник "Ист поинта" Зоран Дракулић, али каже да економског интереса нема. Највише робе из Србије, усмерава ка Констанци.

"Ми само преко нашег терминала у констанци радимо милион и 800 хиљада тона робе годишње. Планирамо да у наредне две године повећамо капацитет и радимо око четири милиона тона, што је у слуцају Луке Бар готово немогуће", рекао је Зоран Дракулић из "Ист Поинта".

За месец дана, Дунавом, "Ист поинт" превезе 100 хиљада тона робе до Констанце, а пругом, до Луке Бар, на пример прошле године, 10 пута мање. У "Ист поинту" тврде да је транспорт до Констанце упола јефтинији него до Луке Бар.

Консултант за страна улагања Махмуд Бушатлија рекао је да је чињеница да Лука Бра има неки ограничени значај.

"Лука Бар је конципирана као мала, чак не и као средња. Можда у неко догледно време када би се пре свега обезбедио коридор дуж Дунава и повезала Лука Београд која се интезивно уништава, са Констанцом то јес са свим црноморским лукама то би можда и имало неког значаја", рекао је.

Од лука у региону, Ријечка има највеће капацитете. Путеви до ње, као и луке у Копру, много су бољи него кроз Србију и Црну Гору, а и трошкови транспорта робе њиховим пругама мањи су него пругом Београд-Бар.

Ипак, неки стручњаци наглашавају да је, ако не куповина, онда свакако неопходна нека врста аранжмана с Луком Бар, као и улагање у инфраструктуру до Црне Горе, која је на четвртом месту по увозу робе из Србије.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару