Субвенције и за куповину домаћих камиона

Држава ће од октобра субвенционисати куповину ФАП-ових камиона, по систему "старо за ново" уз попуст од 25.000 евра, најавио министар Динкић. Моћи ће да се купи нов камион и на кредит са периодом отплате од пет до седам година и каматом од 4,5 одсто.

Потпредседник Владе Србије Млађан Динкић представио је у Прибоју најновији програм субвенционисане куповине ФАП-ових камиона, по систему замене "старо за ново" уз попуст од 25.000 евра, а који ће стартовати од октобра ове године.

"Понудићемо грађевинским фирмама камионе ФАП-а са попустом од 20 одсто, што значи око 15.000 евра за велике камионе, а припрема се програм замене старих камиона за нове уз попуст од 25.000 евра", рекао је Динкић.

Министар је истакао да је идеја да продаја камиона обезбеди већу производњу у прибојској фабрици и навео да се ради о мери која је већ уведена код продаје "пунта" произведеног у Крагујевцу и домаћих трактора.

Динкић је рекао да ће купци имати могућност да купе камион на кредит од пет до седам година, са каматном стопом од 4,5 одсто годишње.

Тиме ће се помоћи прибојској фабрици аутомобила да у бољој економској позицији дочека избор стратешког партнера, рекао је Динкић.

Прелиминарни разговори са путарима 

"Верујем да ће на тај начин ФАП-ови камиони постати конкурентни на домаћем тржишту. Већ смо имали прелиминарне разговоре са представницима путара који су заинтересовани да купе значајан број возила, наравно уколико они квалитетом и ценом задовоље", каже Динкић.

Од 10. до 21. октобра у Србији ће боравити делегација највећег кинеског произвођача камиона, са којом су он и председник Србије Борис Тадић разговарали током посете Пекингу и Шангају.

"Размотрићемо могућност заједничког улагања тако што ћемо ми понудити фабрику, а они инвестирати у производњу и обезбедити пласман возила", рекао је министар.

Динкћ је нагласио и да се разматра развој наменског дела програма у ФАП-у, односно производње војних камиона и могућностима пласмана на тржиште.

Директор ФАП-а Мирко Стојовић је рекао су обећања која су изнета приликом посете као и добра намера министра Динкића значајна предност са којом ће прибојска фабрика камиона моћи да конкурише на домаћем тржишту.

Стојовић је изразио и очекивања да ће држава помоћи у проналажењу стратешког партнера како би се та компанија вратила на међународно тржиште.

Поновљени тендер за продају ФАП-а проглашен је неуспешним крајем маја пошто је једину понуду доставио конзорцијум фирми Лвовски автобусни завод из Украјине и Сити транспосрт констракшн инвестмент из Велике Британије.

Динкић је посетио и фабрику "Полиестер" у Прибоју и том приликом изразио велико задовољство због успешне приватизације те фирме

Отворен "бизнис инкубатор" у Севојну

У индустријској зони Севојно, код Ужица, министар Динкић пустио је у рад "бизнис инкубатор". Град Ужице и Министарство за НИП, уз помоћ УСАИД-а, уложили су милион евра.

Улагање у овакве објекте, према речима Динкића, је један од начина да се подстицајним мерама Владе, поред помоћи великим предузећима да изађу из кризе, помогну и они који чине окосницу наше економије, а то су мала и средња предузећа са 1,3 милиона запослених.

Мала и средња предузећа ће, како је рекао Динкић, имати подршку Владе не само кроз овакве пројекте, већ и кроз повољне кредите чију процедуру одобравања морамо убрзати, уз смањење каматних стопа.

"Економска криза је на заласку и улазимо у следећу годину са више оптимизма и опредељењем да помогнемо оне који запошљавају највише радника", рекао је Динкић.

"Бизнис инкубатор" у Севојну грађен је три године и располаже са 1.600 квадратних метара и 20 "инкубаторских гнезда", који су зачетници будућих малих предузећа оспособљених за развој властитог бизниса.

Овај објекат, по речима њеног директора Милана Чолића, обезбеђује подршку предузетницима у периоду од три године у виду субвенције закупа и пружању административних и пословно-техничке помоћи.

Градоначелник Ужица Јован Марковић рекао је да је "бизнис инкубатор" стратегијом локалног развоја означен као један од приоритета у развоју предузетништва у том граду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару