Неопходна реформа пореског система

Имајући у виду структуру буџета, Србија не може имати ниске порске стопе, рекла министарка Диана Драгутиновић и нагласила да порески ситем мора да се мења и учини правичнијим. Буџетски дефицит ове године највероватније ће бити 4,5 одсто БДП-а.

Министарка финансија Диана Драгутиновић изјавила је да сада не постоји могућност да се снижавају стопе пореза у Србији.

"Стање у јавним финансијама је такво да је неопходна реформа пореског система, али независно од те реформе неопходно је да сви учинимо да порески систем буде правичнији", истакла је Драгутиновић на представљању публикације "Модел равнотеже мора да се мења" коју су припремили сарадници Економског института у Београду.

Министарка је навела да ће ове године буџетски дефицит бити 4,5 одсто бруто друштвеног производа (БДП), као и да се 35 одсто БДП-а издваја за инвестиције, здравство и школство, а преосталих 65 одсто за све расходе државе

Драгутиновићева је је рекла да програм Србије са ММФ-ом нема алтернативу и да мора бити настављен. Навела је да је Мађарској, приликом склапања аранжмана са ММФ-ом за наредну годину, одобрен буџетски дефицит од скоро четири одсто а, према њеним речима, финансије Србије су у много бољем стању него у тој земљи.

Постизање равнотеже је најбоље за стабилизацију и раст, али када је привреда у рецесији питање је када би држава требало да се повуче, истакла је министарка поводом става Владе да борба са кризом захтева већи дефицит.

Указујући да је нереформисан јавни сектор узрок превелике јавне потрошње, Стојан Стаменковић је истакао и да у Србији, чак и да је продуктивност на новоу из 1990. године, постоји вишак од од око 150.000 радника који траже да им држава обезбеди плату.

Држава је, према његовим речима, била принуђена да због економске кризе помаже привреди, али често те интервенције нису подстицале развој јер су биле мотивисане успостављањем социјалног мира.

Дугорочна одрживост система јавних финансија неће моћи да се постигне, како су проценили, без реформе обавезних социјалних фондова, а посебно пензијског фонда, и њиховог раздвајања од буџета оснивањем инвестиционих фондова који би управљали делом имовине јавних и државних предузећа и земљишних фондова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару