ЕУ најављује крај рецесије

Рецесија у еврозони и у ЕУ биће завршена у трећем квараталу ове године, када ће доћи до привредног раста од 0,2 одсто, прогнозира Европска комисија.

Европска унија прогнозира да ће се рецесија у зони евра, али и у целој Европској унији завршити у трећем кварталу ове године умереним економским растом.

"У трећем тромесечју и зона евра и Унија ће бележити привредни раст од 0,2 одсто у поређењу са другим кварталом, а у последња три месеца 2009. раст ће бити тек 0,1 одсто", наводи Европска комисија у новој прогнози која представља ревизију мајске.

Зона евра је у првом и другом тромсечју бележила пад привредних активности од 2,4 односно 0,2 одсто.

За целу годину Комисија очекује пад од четири одсто, што је на нивоу мајске прогнозе.

"Нешто боље перспективе резултат су убацивања великих сума новца у економију", наводи Комисија, која оцењује да фискалне стимулансе треба задржати до краја ове, као и следеће године, али и истиче да ЕУ и зона евра треба да нађу пут за излазак из те стратегије.

Овогодишњу инфлацију Комисија процењује на 0,4 одсто, као и у мају, наводећи да су ризици за инфлацију избалансирани док су ризици од дефлације исчезли са растом цена сировина.

Комисија је објавила и привремене прогнозе раста за највеће економије Уније- Немачку, Француску, Италију, Шпанију, Холандију, Британију и Пољску, које заједно чине око 80 одсто бруто домаћег производа ЕУ.

Немачкој, највећој европској економији, Комисија за 2009. прогнозира пад од 5,1 одсто, што се разликује у односу на мајску процену пада од 5,4 одсто.

У Француској, другој по снази економији еврозоне, Комисија ове године очекује пад од 2,1 одсто док је у мају прогнозирала минус од три процента.

Пољска, која није у зони евра, биће једна од ретких европских земаља која ће ове године забележити привредни раст, истиче Комисија, и наводи да ће та земља имати раст од једног процента уместо пада од 1,4 одсто прогнозираног пролетос.

Економије Шпаније, Италије, Британије и Холандије могле би међутим да убележе већи пад него што се прогнозирало пре неколико месеци, наводи се у извештају Комисије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару