Предстоји смањење администрације

Рационализацију јавног сектора не треба сводити на питање колико ће људи бити отпуштено, јер је потребно створити дугорочно ефикасну државу, рекао премијер Мирко Цветковић. Од нове године у администрацији ће радити 14.000 људи мање, рекао министар економије Млађан Динкић. Министри који не направе планове отпуштања биће кажњени са милион динара.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да рационализацију јавног сектора не би требало сводити на питање колико ће људи бити отпуштено јер је реч о пројекту који треба да створи дугорочно ефикасну државу.

Председник Владе је приликом обиласка радова на железничком Коридору 10, рекао да је тренутна процена да ће бити отпуштено око 14.000 радника, али да постоји могућност да тај број буде већи или мањи.

"Ради се о пројекту који превазилази мандат садашње владе и има највећи државни значај", истакао је премијер.

Министарка финансија Диана Драгутиновић недавно је изјавила да ће без посла у администрацији остати 14.000 запослених, а да ће уштеде у буџету бити видљиве већ следеће године.

"Одређених отпуштања ће бити", рекао је Цветковић, али нагласио да такође може бити и примања нових људи.

Мирко Цветковић је навео да ће Влада, када буде сагледала суштину рационализације јавног сектора, тај пројекат разматрати како у оквиру коалиције која чини Владу, тако и са свим заинтересованим странама, па ће и опозиција имати шансу да се о томе изјасни.

Премијер је навео и да се још разматра динамика којом ће бити извршена рационализација и подсетио да она обухвата администрацију на републичком и локалном нивоу, здравство, просвету, реформу пензионог система, војску и полицију и јавна предузећа на републичком и локалном нивоу.

Цветковић је указао да је реч о пројекту који ће захтевати неколико година, као и да ће ММФ-у у предстојећим преговорима бити представљен сегмент који се односи на 2010. годину.

Динкић: Мања администрација од нове године

Министар економије Млађан Динкић изјавио је да ће од 1. јануара бити смањен број запослених у администарцији за око 14.000 људи.

Динкић је најавио да ће у наредних неколико недеља Влада припремити нацрте закона којима ће регулисати смањивање броја запослених у државној администрацији, тако да би већ у октобру ти прописи били усвојени у Скупштини и одмах ступили на снагу.

"После усвајања закона, министарства ће од Владе добити налог да ураде систематизацију радних места, у складу са изменама Закона о јавним службеницима, који ће у међувремену претрпети измене", објаснио је Динкић.

Министарства ће, како наводи, морати да укину непотребне процедуре, а биће уведено и ванредно оцењивање службеника, на основу које ће појединци, који добију оцену један - остати без посла.

Динкић је рекао да ће у наредних месец дана имати конкретне податке о вишку запослених у свом министарству, наводећи да је, на основу разговора с помоћницима "који су каријерни службеници, а не партијски функционери", закључио да у Министарству има људи који не раде свој посао.

Министар заштите животне средине и просторног планирања Оливер Дулић је рекао да је, осим смањења броја запослених, потребна и промена структура радника у оквиру министарстава, указујући да су у државној администрацији потребни млади људи који су образовани да раде послове за које некада није било потребе у државној администрацији.

Дулић је оценио да ће пројекат рационализације државне администрације подразумевати и њену модернизацију и повећање ефикасности и тај пројекат трајаће неколико година и имаће позитивне резултате у нашој земљи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару