Нове субвенције стамбених кредита

Влада Србије ће у четвртак усвојити програм нових субвенционисаних стамбених кредита. Грађани ће од 1. октобра моћи да купују станове уз субвенцију државе и то на кредит до 100.000 евра са роком отплате до 30 година, рекао министар економије Млађан Динкић.

Министар економије Млађан Динкић најавио је да ће Влада Србије у четвртак усвојити програм нових субвенционисаних стамбених кредита за грађане.

Грађани Србије ће од 1. октобра ове године моћи да купују станове уз субвенцију државе и то на кредит до 100.000 евра са роком отплате до 30 година, а право на узимање кредита имаће грађани до 45 година живота, рекао је Динкић.

Уз напомену да ће Влада на седници ове недеље усвојити нови програм субвенција за станоградњу, Динкић је рекао да ће се кредити одобравати само за куповину нових станова, станова у изградњи и за изградњу кућа.

Динкић навео да ће грађани обезбеђивати најмање пет одсто учешћа за кредит, држава ће обезбедити бескаматни кредит за учешће од 20 одсто, а банке кредитирају преосталих 75 одсто тог зајма.

Рок отплате кредита је максимално 30 година, при чему ће у прве три и последњих пет година отплата рата бити бескаматна, јер ће Влада Србије субвенционисати камату у пуном износу.

Динкић је рекао да месечна примања корисника кредита или комплетног домаћинства морају бити два пута већа у односу на месечну рату и додао да кредит може тражити онај ко има месечна примања до 120.000 динара.

Стамбени кредити биће бескаматни за купце све до 31. октобра 2012. године, што значи да ће то право моћи да искористе грађани који одмах у октобру купе нови стан, казао је министар и додао да од новембра 2012. године, па у нарадне 22 године, корисник ће кредит плаћати пословној банци са каматом између 4,9 и 5,9 одсто.

Министар је објаснио да ће у последњих пет година отплате кредита грађани враћати бескаматни кредит држави за 20 одсто учешћа и напоменуо да ће корисник, захваљујући том владином програму субвенционисања стамбених кредита, уштедети око 19 одсто укупног плаћања камата.

Што се тиче услова одобравања кредита, Динкић је рекао да се стан који се купује не може издавати до потпуног измирења кредита, а купац мора бити пријављен на адреси купљеног стана.

За субвенционисање стамбених кредита у буџету за 2009. годину биће обезбеђено око 450 милиона динара, и то из средстава Министарства економије и регионалног развоја.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару