Газела - када и како

Реконструкција Газеле мора да почне одмах, чим средства од Eвропске банке за обнову и развој легну на рачун инвеститора, рекао министар Мркоњић. Гадоначелник Ђилас апеловао да озбиљнији радови, који захтевају затварање саобраћајних трака, сачекају 2011. годину.

План санације београдског моста Газела и затварања саобраћаја у том делу града, који је још почетком месеца јавно затражио градоначелник Београда Драган Ђилас, биће достављен властима престонице 15. септембра, најавио је министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић.

Министар Мркоњић је са сарадницима обишао Газелу и поручио да реконструкција мора да почне одмах, тачније чим средства од 33 милиона Eврропске банке за обнову и развој легну на рачун инвеститора.

Дан раније, градоначелник Београда Драган Ђилас јавно је апеловао да се на Газели ради само оно што не омета саобраћај, а да озбиљнији радови, који захтевају затварање саобраћајних трака сачекају 2011. годину.

"Обилазница када би напокон почела да ради била би готова за око 18 месеци и тада можемо да радимо шта год хоћемо на саобраћајницама Београда. До тада све ће се свести само на малтретирање грађана", рекао је Ђилас.

Министар за инфраструктуру тврди да Београђани немају разлога за било какав страх од реконструкције, јер ће се већина радова обављати испод моста без обустављања саобраћаја. За завршетак радова испод Газеле треба око 10 месеци, а укупан рок за цео посао је 22 масеца.

"У крајњој линији и ако буде Газела затворена, једна или две траке ће сигурно бити остављене, а то ће се односити само на време када се асфалтира", рекао је Мркоњић за РТС.

Полемика о почетку радова

Министар каже да је доста било јалове полемике око Газеле и да од уторка о томе могу да полемишу само стручњаци.

Ипак, питање је има ли уопште смисла полемисати о датуму почетка радова, јер, како тврди директор ЈП "Путеви Србије" Зоран Дробњак, ако претходно не буду испуњени одређени услови из уговора са Европском банком за обнову и развој, неће бити ни средстава ни реконструкције.

Европска инвестициона банка и Европска банка за обнову и развој траже да им се до 2010. године "обезбеди да станују у чврстом материјалу", рекао је Дробњак.

Дробњак је објаснио да чим Европска инвестициона банка и Европска банка за обнову дају сагласност на акциони план, потписаће се уговор са извођачем.

Заменик градоначелника Беогарда Милан Кркобабић, међутим, тврди да је град пронашао компромис са Европском банком за обнову и развој који подразумева да Роми који су расељени из нехигијенских насеља за сада остану у привременом смештају, а да после конкуришу за добијање социјалних станова.

У ЈП "Путеви Србије" кажу да је Газела од 2006. године до сада пропала за 25 одсто и да је њена реконструкција поскупела са 33 на 66 милиона евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару