Истрага против "четворке Феникс" у Британији

Британска влада предузима акцију против четворице бивших шефова аутомобилске компаније "Ем-Џи Ровера", која је банкротирала пре четири године. Даунинг стрит жели да такозваној "четворци Феникс" забрани да у будућности дође на чело неке компаније.

Против четворице бивших шефова произвођача аутомобила "Ем-Џи Ровера" британска влада предузима легалну акцију. Намера Даунинг стрита је да им забрани да у будућности дођу на чело неке компаније.

Последња велика аутокомпанија пропала је пре четири године. Без посла је остало више од 6.000 људи. Непосредно пре тога, четворица шефова су међу собом поделила неколико десетина милиона фунти као награду за вођење фирме.

Британска влада представила је дуго очекивани извештај о догађајима који су пре четири године довели до "Роверовог" банкрота.

Осим што је без посла остало 6.300 људи, компанија је оставила дуг од милијарду и три стотине милиона фунти.

Шефови, познати као "четворка Феникс", пре тога су узели по девет милиона фунти за сваку од пет година проведених на челу фабрике у Лонгбриџу.

"Боље би им било да, уместо што говоре о лову на вештице, понуде извињење. Толико је људи остало без посла, а они су из тога извукли богатство", рекао је министар за бизнис и предузетништво Питер Менделсон.

"Четворка" је реаговала љутито. Кажу да је извештај о "Роверу" влада платила 16 милиона фунти, а за подршку компанији издвојила само пет милиона.

Владу криве и за то што је пропао споразум са кинеском компанијим "Шангај аутомотив", јер није дала зајам од 100 милиона фунти.

"У извештају нема детаља о улози владе у пропасти компаније, односно како је пропустила да подржи компанију у кључним моментима", истакао је портпарол "четворке Феникс" Ремзи Смит.

"Четворку" чине бивши директор "Ровера" Џон Тауерс, дилер Џон Едвардс и директори Питер Бил и Ник Стивенсон.

Њих четворица су 2000. године купила "Ем-Џи Ровер" од компаније "Бе-Ем-Ве" за само десет фунти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару