Русија и Кина смањују резерве у доларима

Русија ће смањити доларски удео у девизним резервама на мање од 50 одсто, док је Кина најавила да жели стабилинији глобални систем резервних валута. То је додатни притисак на долар, сматрају аналитичари.

Званичници Русије и Кине најавили су да ће предузеле кораке како би смањили количину долара у њиховим девизним резервама. Тиме ће учинити даљи притисак на америчку валуту, већ ионако погођену променом светске економске равнотеже.

Русија је саопштила да је ове године наставила смањење доларског удела у сопственим девизним резервама, на мање од 50 одсто, пре свега на рачун већег учешћа евра.

Први заменик руске централне банке Алексеј Уљукајев изјавио је Ројтерсу да је њихова намера да у своје инвестиције укључе још две до три друге валуте.

Кина је јасно ставила до знања да жели бољи, стабилинији глобални систем резервних валута, али аналитичари указују да се Пекинг не жури да скине долар са трона јер поседује огромну имовину деноминовану у америчкој валути.

Изасланик америчког министарства финансија у Кини Дејвид Долар је рекао да има смисла за Кину да диверсификује своје огромне девизне резерве које су крајем јуна достигле 2,13 хиљада милијарди долара.

"Здраво је имати широк и различит избор валута у девизним резервама", указао је Долар за време Светског економског форума који се одржава у граду Далијан на североистоку Кине.

Ти коментари су уследили након што су економисти Уједињених нација раније ове седмице позвали на стварање новог светског резервног система уз коришћење неколико валута, а не само долара.

Мада се о новој резервној валути није званично говорило на овогодишњим састанцима Групе 20 најразвијенијих земаља и привреда у наглом успону (Г20), финансијска тржишта су све подозривија кад је реч о дугорочном статусу долара који је, како сматрају, угрожен.

"Постоје дискусије о диверсификацији, кредибилитету америчких Федералних резерви и поновној појави америчког дефицита текућег рачуна", изјавио је виши стратег у "Комерцбанци" у Франкфурту Михаел Клавитер и додао да сви ти чиниоци негативно утичу на наклоност према долару.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару