Четрдесет милиона Американаца сиромашнo

Судећи по броју сиромашних, економска ситуација у Америци најлошија је у последњих дванаест година. Четрдесет милиона Американаца живи у сиромаштву. Прошле године испод границе сиромаштва спустило се два и по милиона људи.

Иако Бела кућа и амерички аналитичари кажу да криза јењава и да држава може да смањи помоћ посусталој економији, судећи по броју сиромашних, економска ситуација у Америци најлошија је у последњих дванаест година.

Четрдесет милиона Американаца живи у сиромаштву. Прошле године испод границе сиромаштва спустило се два и по милиона људи.

Дениз Гидри живот се преокренуо оног тренутка када је њен супруг отпуштен са добро плаћеног посла. Домаћица која брине о троје деце, морала је да преузме део терета и почне да зарађује.

Гидри каже да једва постиже да ради на три различита места и да јој је најтеже што децу једва виђа.

Како би избегли да им банка одузме петособну кућу коју су купили на кредит, а који више не могу да отплаћују, Гидријеви су се преселили у камп приколицу.

Ерик Хил преселио се прошле године у Њујорк из Северне Каролине са намером да ради као зидар. "Свако има жељу да оствари нешто у животу и да се издржава радом", рекао је Хил.

Тржиште некретнина је, међутим, замрло и Ерикова петочлана породица морала је у склониште за бескућнике. То су само две од пола милиона породица које су се у 2008. години уврстиле у сиромашне, односно током године имале приход мањи од 22.025 долара, што је граница сиромаштва у Америци.

Сиромашан сваки седми становник САД

Аналитичар Ненси Катен каже да све више породица не зарађује довољно за живот, па чак и они који раде не могу да одрже корак са растућим трошковима.

Сваки седми од 300 милиона становника Сједињених Држава сматра се сиромашним, па је стопа сиромаштва 13,2 одсто, највећа од 1997. године.

Аналитичари кажу да би била и већа када би се модернизовао модел за израчунавање границе сиромаштва, а садашњи не зна за трошкове савременог човека. Осим тога, статистика не обухвата прве месеце 2009. године, када је по неколико стотина хиљада радника остајало без посла.

Тед Вајзберг брокер истиче да је све толико застрашујуће да људи само могу да се питају шта се дешава са државом.

И Ендру Луен је отпуштен у априлу из њујоршке филијале "Дојче банке", али њему је економска криза постала извор зараде. Луен за посетиоце Њујорка организује двочасовни обилазак Вол стрита и финансијских институција, објашњавајући како и колико је свака крива за тежак живот обичних Американаца.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару