Сарадња у саобраћају Србије и Македоније

Потписана Декларација о реализацији пројеката у саобраћају између Србије и Македоније. Споразумом се регулише сарадња у области друмског, железничког и авио саобраћаја.

Министарство инфраструктуре Србије и Министарсво за транспорт и везе Македоније потписали су у Београду Декларацију о заједничкој реализацији пројеката у свим видовима саобраћаја.

Министар за инфраструктуру Србије Милутун Мркоњић рекао је  да је приоритет те две земље изградња железничког Коридора 10, који би требало да има двоколосечну пругу и омогући брзину возова до 160 километара на сат.

Министар за транспорт и везе Македоније Миле Јанакиески рекао је да споразум подразумева сарадњу у области друмског, железничког и авио саобраћаја.

"Данас је начелно договорена либерализација друмског саобраћаја, за камионе који имају евро сертификате", нагласио је Јанакиески.

У септембру ће, како наводи Јанакиески, Македонија укинути путне таксе за српске камионе који улазе у Македонију и додао да је од српске владе затражено да исто то учини и укине таксе за камионе који долазе из Македоније.

Према његовим речима, потписивањем декларације је укинута каботажа, чиме је омогућено да аутобуси који из Македоније иду у Србију могу имати више путних станица.

"Споразумом за контролу железничког саобраћаја омогућена је либерализација саобраћаја путника и робе, што значи да ће бити смањене царинске процедуре и чекања на граничним прелазима", нагласио је Јанакиески.

Македонски министар нагласио је да је договорено и потписивање споразума о авио саобраћају и истакао да су "представници авиотранспорта из Македоније јасно су рекли да је небо над Македонијом слободно".

Према његовим речима, 11. октобра договорена је посета министра Мркоњића Македонији, када би требало да буде потписан споразум за путни и железнички саобраћај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару