Читај ми!

Дирекција враћа капару за станове

Грађевинска дирекција Србије вратиће грађанима капару коју су дали за станове, а нису добили субвенционисане кредите, јер је држава обуставила тај програм, каже за РТС директор Дирекције Небојша Шурлан. Дирекција за купце обезбедила својеврсну позајмицу, истиче Шурлан.

Буџетом за 2014. годину нису предвиђене субвенције за кредите за куповину станова у новоградњи, па купци који су капарисали станове у београдским насељима "Степа Стапановић" и "Др Иван Рибар" сада могу да подигну само комерцијални кредит, где је обавезно учешће двоструко веће - 20 одсто.

Директор Грађевинске дирекције Србије Небојша Шурлан каже за РТС да Дирекција подржава повраћај капаре, али да сваки купац појединачно треба да им се обрати.

"Процедура је да се сваки од наших купаца, који не може да направи такаву врсту уговора, обрати писмено, а Скупштина Грађевинске дирекције Србије ће разматрати сваки захтев појединачно", објаснио је Шурлан.

Шурлан додаје и да Дирекција свим купцима који имају услове за повраћај ПДВ-а на основу куповине првог стана даје својеврсну позајмицу.

Наиме, повраћај ПДВ-а износи 9,1 одсто, а учешће у комерцијалном кредиту је 20 одсто. Тако ће купци моћи да издвоје само 10,9 одсто за учешће, а Дирекција ће плаћати преосталих 9,1 одсто, колико износи повраћај ПДВ-а.

"Конкретно, ако неко жели да купи стан од 80.000 евра, а учешће је око 16.000 евра, његов удео ће бити 8.700 евра, а остатак може да добије од Грађевинске дирекције Србије", навео је Шурлан.

Грађевинска дирекција је на месту некадашње касарне на Вождовцу изградила око четири и по хиљаде станова, а у насељу "Др Иван Рибар" на Новом Београду око 700 станова чија је цена по квадрату 1.290 евра са ПДВ-ом.

Трећина одобрених субвенционисаних кредита прошле године била је за куповину станова у тим насељима. На име уступљеног земљишта Војсци је припало 20 одсто станова изграђених на локацијама које је уступила Дирекцији.

Према Шурлановим речима, у насељу "Степа Степановић" за продају је преостало 650 станова, а у насељу "Др Иван Рибар" још само седам станова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи