Радуловић: Закон о раду против нерадника

Регулаторна реформа коју спроводи Влада Србије погодоваће привредницима, како домаћим тако и иностраним, рекао у Бечу министар Саша Радуловић. Закон о раду је окренут ка малим и средњим предузећима, каже Радуловић. Председник аустријске Савезне привредне коморе Кристоф Лајтл указао да је за аустријске инвеститоре Србија привлачно тржиште.

Министар Радуловић рекао је да очекује да ће до краја јануара бити усвојени закони о стечају и о приватизацији, а нацрт закона о раду усаглашен.

"Очекујемо да ће закони о стечају и приватизацији бити усвојени до краја јануара - од тога зависи почетак приватизације. Политичке партије треба да изгубе у потпуности утицај на предузећа у реструктурирању. Имамо агресиван план да се то све заврши до краја 2014. године", рекао је Бети Радуловић у Бечу, где учествује на скупу "Јуромани".

Министар је рекао да постоје велики отпори променама, да су противници нових закона сви који "живе од накарадног система", односно "све интересене групе које на неки начин губе овим изменама закона".

"Закон о раду је окренут ка малим и средњим предузећима, ка незапосленима и иде против нерадника и оних који злоупотребљавају систем. Има много ствари које се подмећу, које су нетачне, како би се приказало да је закон против радника, то једноставно није тако", рекао је Радуловић.

На питање о променама у финансирању здравствене заштите, Радуловић је рекао да је погрешан садашњи начин по којем се запосленима не оверавају здравствене књижице, уколико њихов послодавац није уплатио допринос за здравство.

"Запослени нису криви за то. Не може се наплата доприноса за здравство вршити преко запослених, већ је посао Пореске управе да ради наплату, да блокира фирме и да осигура наплату доприноса, а не да запослени не добијају оверене књижице", рекао је Радуловић.

Радуловић је рекао да ће на скупу у Бечу позвати стране инвеститоре да учествују у приватизацији у Србији и да ће им представити реформске законе.

Сарадња са аустријским привредницима

Председник аустријске Савезне привредне коморе Кристоф Лајтл је указао да је за аустријске инвеститоре Србија привлачно тржиште и због близине две државе.

Рекао је да чланице аустријске коморе покривају све делове економије, укључујући банкарство, и да имају доста искуства у процесу приступања ЕУ, који је пред Србијом,тако да могу да помогну Србији да постане део породице ЕУ.

Лајтл је додао да, такође, чланице Коморе имају искуство у решавању проблема незапослености и отварању компанија, што је значајно за Србију која, како је рекао, има квалификоване раднике али и много незапослених.

Лајтл је указао на питање глобализације и чињеницу да је пред Европом изазов да конкурише Азији и САД у креативним индустријама, на пољу иновација.

"Партнери смо да одговоримо на изазове, не само због европске интеграције Србије", истакао је Лајтл у разговору са српским министром привреде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи