Крстић: Кредит из Емирата за неколико месеци

У преговорима смо са УАЕ и очекујемо кредит од три милијарде евра у наредних неколико месеци, рекао је министар Лазар Крстић. Прво заседање владине Комисије о потребама запошљавања у државним институцијама 25. јануара.

Министар финансија Лазар Крстић рекао је да није тачно да ће кредит од Уједињених Арапских Емирата у висини од три милијарде евра Србија добити тек у јуну, већ да се очекује у неколико наредних месеци.

"У преговорима смо са УАЕ и очекујемо да у наредних неколико месеци тај новац легне", истакао је Крстић новинарима.

Он није прецизирао када ће то тачно бити, али је рекао да су наводи појединих медија да ће то бити тек у јуну само спекулација.

Крстић је изјавио да ће прво заседање владине Комисије која ће се бавити потребама запошљавања у државним институцијама бити одржано 25. јануара.

Крстић је у изјави новинарима прецизирао да ће та комисија редовно заседати сваког 25. у месецу, а по потреби и на захтев одређених министарстава заседаће и по хитном поступку.

Крстић је раније изјавио да и поред законског ограничења запошљавања у јавном сектору постоје механизми да се тамо где је неопходно запосле нови људи, и да ће владина Комисија дефинисати стварне потребе запошљавања у појединим институцијама.

Министар финансија је рекао да није добио формалан предлог о укидању доприноса за здравство и пребацивања терета лечења грађана на буџет, за шта се залаже министар привреде Саша Радуловић.

"Нисам у вези с тим добио никакав формалан предлог, а у ономе што сам успео видим из медија нисам видео на који начин тај новац може да се надомести у тренутној финансијској ситуацији у којој се земља налази", казао је Крстић новинарима након конференције о програмском буџету.

Крстић је оценио да "није упутно разговарати о томе како да смањимо приходе у буџету, без спремног одговора на који начин они могу да се надоместе".

Он је истакао да разуме министра привреде који је изнео предлог за укидање доприноса за здравство, али је навео да је то "свеобухватно питање коме не треба приступати на тако паушалан начин".

Министар финансија је сагласан да треба да се разговара о пореској реформи, односно на који начин ће се наредних година порески систем најадекватније прилагодити како би био стимулативан и за приватни сектор.

"Рекли смо да ћемо разговарати у првих девет месеци ове године у оквиру шире приче о пореској реформи и о увођењу предвидивости у порески систем, као и о свеобухватности пореске основе, и о томе се разговара. Има много предлога и не би се одређивао о том једном предлогу (доприносима)", рекао је Крстић.

Расходи мањи од планираних 

Говорећи о предстојећим разговорима с Међународним монетарним фондом и Светском банком, он је рекао да се "одмакло у разговорима са ММФ-ом и већ фебруара очекујемо њихову преговарачку мисију у Београду".

Крстић је подвукао да од тих разговора зависи зајам Светске банке од 250 милиона долара, као помоћ буџету Србије.

Крстић је рекао да је уверен да ће расходи овогодишњег државног буџета бити "значајно" мањи него што је планирано, и као један од разлога навео процену да ће за санацију државних банака бити потребно мање новца него што се рачунало.Неки заједнички пројекти са РС биће обустављени

Министар Крстић изјавио је да ће неки од заједничких пројеката које су Србија и Република Српска спроводиле, морати да се обуставе због недостатка новца, али ће се сарадња наставити.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи