Читај ми!

Велики простор за раст привреде Србије

Србија ће, ако буде спровела потребне реформе, бити на добром путу ка бољем привредном расту за који постоји велики простор, каже министар Саша Радуловић. Закон о раду и превисоке пореске стопе поспешују "сиву економију", упозорио је Радуловић на форуму "Јуромани". Уверен је да би промена Закона о раду и пореска реформа представљали подстрек за привреду.

Министар привреде Саша Радуловић уверен је да ће се Србија, ако буде спровела потребне реформе, наћи на добром путу ка бољем привредном расту за који, како је истакао, постоји велики простор.

На Економском форуму централне и источне Европе "Јуромани", у оквиру панела "Европа: Опоравак и раст", којим је отворен скуп, Радуловић се сагласио са представницима финансијских институција Бугарске и Румуније, да је стопа раста у региону слабија од потребне.

Радуловић је истакао да је потребно смањити порез на зараде, указујући да на првих 300 евра које неко зарађује у Србији мора да плати порез у висини од 120 евра. Због тога је, како је додао, 30 одсто бруто домаћег производа у зони "сиве економије".

Закон о раду и превисоке пореске стопе поспешују "сиву економију", упозорио је Радуловић уз уверење да ће, ако се промени Закон о раду и спроведе пореска реформа, то представљати подстрек за привреду.

"Приватном сектору и људима треба дати више пара за инвестиције", казао је Радуловић.

Он је, тако, навео да се за текућу годину очекује раст од једног процента, а за идућу годину 1,5 одсто, што је, како је констатовао, далеко од онога што је потребно Србији.

Према његовим речима, слаб раст проузрокован је неспровођењем неопходних структуралних реформи у протеклих 10 година.

Радуловић је истакао да је Влада спровела значајне реформе у протеклом периоду и да је фокус сада на креирању доброг оквира за бизнис. С тим у вези, како је навео, ради се на закону о раду, као и регулативи везаној за грађевинске дозволе, која је проблематична, јер је прекомпликована и тиме оставља простор за корупцију.

Радуловић је рекао да је Влада идентификовала кључне области у којима треба радити на побољшању како би се поспешио привредни раст.

"Ми смо мала економија, а наш проблем је структурни, и ако спроведемо реформе, уверен сам да ћемо имати већи раст. Имамо велики простор за раст ако спроведемо реформе", подвукао је српски министар.

Признао је да је стање у којем се ради на бољитку привреде тешко, наводећи да је незапосленост већа од 20 одсто. Министар је, међутим, истакао да је оптимиста - да се спровођењем потребних реформи може припремити пут за добру будућност на плану привредног раста.

Према његовим речима, структура привреде је главни проблем Србије, пошто се много новца користи за нефункционална предузећа.

Без реформи и нових закона нема инвестиција

Министар Радуловић је у изјави Танјугу оценио да без неопходних реформи и усвајања нових закона нема инвестиција и привредног раста.

Истакао је да је на форуму "Јуромани" имао прилику да инвеститоре информише о реформама које су започете и ефектима који се очекују, ради упућивања добре поруке да је Србија добра дестинација за инвестиције.

"Кључне реформе обухватају законе о стечају и приватизацији, који би до краја месеца морали да буду донети у Скупштини. Они нам дају темељ да можемо да завршимо реструктурирање и да прекинемо са праксом коју смо имали последњих 10 година, а која нас је много коштала и заиста много кошта буџет", објаснио је Радуловић.

Подвукао је да су ти закони чак предуслов да би могао да функционише транзициони фонд који би људима требало да помогне да прођу кроз тешке промене.

"Затим, Закон о раду је критичан не само у Србији већ у целом региону, као што се чуло на конференцији, па имамо озбиљне проблеме с тим законом. Његова последица је недостатак нових радних места и велики раст сиве економије, а без те промене мислим да нећемо видети већи напредак", рекао је Радуловић.

Указао је и на закон о планирању и изградњи који би требало да у знатној мери скрати време за добијање грађевинских дозвола. То је, према његовим речима, само први пакет реформи који би веома брзо требало да прође расправу у Скупштини, како би Србија могла да крене напред.

"Након тога имамо читав низ других прописа које би требало променити, од закона о јавним предузећима, до регистрације офшор фирми, како бисмо увели мало реда у привредни систем у држави. То су неке ствари које су неопходне да бисмо добили добро пословно окружење за привредни раст", поручио је министар привреде.

Убрзање приватизације после усвајања нових закона 

На питање када се може очекивати убрзање приватизације, Радуловић је одговорио да се то може очекивати када закони прођу скупштинску расправу.

"Оно што сада радимо јесте припрема за приватизацију, где се преко 'личних карата' које се раде утврђују имовина и обавезе, и припрема програм финансијског реструктурирања који ће се углавном свести на конверзију потраживању у капитал, како бисмо та предузећа очистили од дугова и направили атрактивним за потенцијалне инвеститоре. То је нешто са чиме се боримо у последња четири месеца", објаснио је Радуловић.

Радуловић је додао да су отпори били велики и да још пoстоје.

"Како закони касне, а касне јер је требало да буду донети до краја прошле године, то даје неку лажну наду свима онима који би желели да до промена не дође, да можда могу да сачекају, да наставимо по старом. Мислим да је то погрешна порука и због тога је врло битно да до краја јануара завршимо с тим законима", указао је министар привреде.

Министар Радуловић је оценио да је расположење аустријских инвеститора позитивно.

Истакао је да ће у среду бити одржан скуп са Привредном комором Аустрије и великим бројем привредника који желе да чују о реформама које се спроводе и о предузећима у реструктурирању која ће бити доступна за инвестиције.

"Има доста заинтересованих инвестиција, али ако не спроведемо реформе, ако не донесемо неопходне законе и немамо чисте рачуне за та предузећа, нико неће инвестирати. То је предуслов за све", закључио је Радуловић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи