Читај ми!

Емирати заинтересовани за "Београд на води"

Инвестициони фонд бизнисмена Мухамеда ел Абара из Емирата спреман је да финансира пројекат "Београд на води", каже координатор пројекта испред ГО СНС-а Александар Карловчан. Ел Абар 17. јануара у Београду.

Бизнисмен Мухамед ел Абар из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) долази 17. јануара у Београд, где ће са првим потпредседником Владе Александром Вучићем разговарати о конкретним улагањима у пројекат "Београд на води", изјавио је координатор пројекта испред ГО Српске напредне странке Александар Карловчан.

Инвестициони фонд Мухамеда ел Абара спреман је да финансира пројекат "Београд на води", рекао је Карловчан Танјугу, додајући да ће детаљи тих улагања бити договорени на предстојећем састанку.

Како је објаснио, ел Абар са тимом требало би да стигне у Београд у петак, 17. јануара, а наредног дана ће бити организовани састанаци. Тим ће боравити у Београду неколико дана.

Ел Абар је један од највећих инвеститора на свету, а међу најпознатијим пројектима које је финансирао је кула Бурж Калифа у Дубаију, али и други инфраструктурни пројекти у УАЕ.

Пројектом "Београд на води" планирано је да се на површини од 90 хектара изграде хотели, спортске и културне зоне, комерцијални простор, као и велики мол који би требало да буде највећи на Балкану. Планиране су и велике зелене површине. 

За спровођење пројекта потребно је измештање железничке и аутобуске станице. Карловчан каже да је 90 одсто Мастер плана завршено и да ће остатак бити такође утврђен на састанку са делегацијом из Абу Дабија.

"Са ел Абаром долази екипа од 10 људи који ће са нама и са надлежним институцијама дефинисати остатак плана", навео је он.

Након завршетка, тај Мастер план ће у фебруару бити на јавном увиду, који ће трајати око 30 дана. Почетак изградње се, након договора две државе, како додаје, може очекивати у септембру ове године.

Према његовим речима, процењено је да би на том пројекту, који је планиран да траје око шест година, могло да буде упослено око 200.000 људи. Пројекат би био подељен у три фазе. У првој би се радило измештање савског приобаља, крај десне обале Саве, у другој измештање средњег дела, а потом и измештање обода Савске и Карађорђеве улице.

Директор пројекта, Срђан Рупар, рекао је Танјугу да је идеја о реализацији пројекта, односно о уређењу десне обале Саве на потезу од Бранковог моста до уласка у Београдски сајам, лансирана пре две године, а о пројекту се говорило у тадашњој изборној кампањи.

Зона је ограничена обалом Саве и улицама Савском и Карађорђевом.

"Врло сам задовољан како се прича одвија. Задовољни смо што смо за партнера нашли озбиљну светску инвеститорску групацију и некога ко дуготрајно има намеру да остане на овом поручју и што жели да ради са српским фирмама", наглашава Рупар.

Како каже, предвиђена је реконструкција свих улаза у комплекс, као и измештајње путничког и железничког сабраћаја.

"Биће промењена цела слика Београда", наводи и додаје да ће за грађане бити корисно измештање саобраћаја у Прокоп и укидање железничког крака којим се превозе опасне материје.

Према његовим речима, сва јавна градска предузећа биће укључена у релизацију пројекта.

Први потпредседник Владе Србије, Александар Вучић, раније је изјавио да је Ел Абар, власник компаније "Емар пропертиз" спреман да за почетак уложи 3,1 милијарду долара у "Београд на води".

Последњих 20 година било је више идеја и пројеката како уредити простор око београдских река и приобаље искористи на много бољи начин, а тиме и привући туристе у главни град Србије - све до данас актуелног "Београда на води". 

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи