Воћаре брину високе температуре

Сушна јесен и недостатак снега оставили су земљу без преко потребне влаге, која је неопходна за даљи развој воћа. Када је неуобичајено топло, најугроженије су кајсија и бресква, воћке које прве крећу после зимског мировања.

Воћаре брину неуобичајено високе температуре за ово доба године. Ако потраје лепо време, воће може да крене, а касније би јачи мраз могао да угрози род најосетљивијих врста, кајсије и брескве. Сушна јесен и недостатак снега оставили су земљу без преко потребне влаге, која је неопходна за даљи развој воћа.

У јануару као почетком пролећа. Просечне температуре кретале су се од три до седам степени целзијусових.

Љубиша Радојевић из Дражња код Умчара каже да уколико и даље буде топло неће бити добро за воће.

"Пупољци су на граници кретања, не треба много. Хладно време би одговарало да се спусти испод нуле", каже Радојевић.

Када је овако неуобичајено топло, најугроженије су кајсија и бресква, воћке које прве крећу после зимског мировања.

Драган Радивојевић са Пољопривредног факултета у Земуну каже да високе температуре могу да изазову кретање сокова и да убрзају вегетацију, тако да ниске зимске температуре које могу да се спусте испод минус 10 могу да изазову оштећења, пре свега, на цветним пупољцима и да угрозе род за ову годину.

Пољопривреднике брине и то што од октобра није пала добра киша, а нема ни снега.

"Земља је потпуно сува. Киша не може као снег да накваси земљу да створи влагу као снег. Шта ћемо ми да урадимо без тога", пита Чедомир Јеремић из села Дражањ.

Према подацима агрометеоролога, вишегодишњи просек падавина у децембру је 50 литара воде по квадратном метру, последњег месеца прошле године пало је само 10 литара, што је недовољно за стварање уобичајене зимске резерве влаге у земљишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи